VELIKANKA

Neverjetno: v sebi nosila sedem kilogramov težkega otroka

Objavljeno 30. maj 2016 12.24 | Posodobljeno 30. maj 2016 12.24 | Piše: U. S.

Najtežja novorojenka v Indiji je zdrava, tudi njena mati se počuti dobro.

NEW DELHI – Rodil se je menda najtežji otrok v Indiji. Dvajsetletna Nandini je s carskim rezom rodila hčer, težko kar 6,8 kilograma. Deklica tehta toliko, kot so težki otroci, stari okoli šest mesecev.

Zdravniki so povedali, da so že opravili teste, s katerimi bi ugotovili, zakaj je novorojenka tako težka. »V 25 letih kariere tako velikega dojenčka še nisem videl,« je dejal dr. Venkatesh Raju in dodal: »Pravi čudež je. Zagotovo je najtežji dojenček v Indiji in verjetno tudi najtežja novorojenka na svetu.«

S svojo težo in velikostjo je seveda deklič presenetil tudi mater in preostalo družino. A novorojenka ni samo precej težja od drugih novorojenčkov, temveč tudi višja. Kar 62 centimetrov meri, povprečna dolžina novorojencev pa je okoli 50 centimetrov. No, tudi mati je visoka, 175 centimetrov ima in 94 kilogramov. Nosečnost je potekala gladko, je povedala novopečena mati in pristavila, da ni vedela, da pod srcem nosi takega velikana.

Debelejši otroci se navadno rodijo materam, ki bolehajo za diabetesom, zato so zdravniki najprej preverili prav to, toda Nandini je zdravnikom povedala, da nima težav, ki bi nakazovale na sladkorno bolezen, in to so pokazali tudi testi, saj je bil njen sladkor v krvi v mejah normale. »Napravili smo pregled z ultrazvokom in opravili analizo krvi, toda nepravilnosti nismo našli,« je povedal zdravnik dr. Kumar, ki skrbi za mater in njenega otroka. Dodal je, da še čakajo na rezultate analize, ki bo pokazala, ali je za težo in velikost novorojenke kriva prirojena presnovna motnja. Deklica je sicer zdrava, lepo diha in tudi s ščitnico nima težav, ko bodo dobili še rezultate vseh opravljenih testov, bodo pomirjeni zdravniki mamo z otrokom odpustili iz bolnišnice. Nandini se je z Arunom poročila pred dvema letoma, prvega otroka sta se neizmerno veselila. Zdaj ko se je deklica rodila, komaj čakata, da jo odneseta domov.

No, po zabeleženih podatkih se je doslej najtežji dojenček v Indiji rodil novembra lani, Firdous Khatun iz Utar Pradeša je rodila sina, težkega 6,8 kilograma. Svetovni rekorder pa je deček, ki se je Carmelini Fedele rodil septembra 1955 v Aversi v Italiji. Tehtal je neverjetnega 10,2 kilograma.

Deli s prijatelji