PODVIG

Neverjetno! V enem tednu dvakrat na vrhu sveta

Objavljeno 28. maj 2017 20.08 | Posodobljeno 28. maj 2017 20.09 | Piše: STA, A. K.

Španski alpinist Kilian Jornet je danes znova osvojil vrh najvišje gore na svetu Mount Everest, kar je že drugič v tednu dni, je sporočila njegova ekipa.

Kilian Jornet.

KATMANDU – Jornet je preplezal severno steno Mount Everesta s 6500 metrov nadmorske višine s tibetanske strani. Na vrh je prispel v soboto po 17 urah plezanja. »Tako sem vesel, da sem spet na vrhu. Danes se počutim dobro, čeprav je bilo zelo vetrovno in sem se težko hitro premikal,« je izjavil 29-letnik. Pred tem je bil na vrhu v ponedeljek. Iz baznega tabora pri samostanu Rongbuk na 5100 metrih višine je potreboval 26 ur. Na vrh gore, ki se pne 8848 metrov nad morjem, je Jornet obakrat povzpel brez pomoči dodatnega kisika v jeklenki. »To odpira povsem novi svet možnosti v alpinizmu,« je napovedal.

Alpinisti po vzponu običajno potrebujejo kar nekaj časa za regeneracijo. Sam pa upa, da bi se v prihodnjih dneh morda na vrh povzpel celo tretjič. Ta mesec je v tednu dni (16. maja in 21. maja) to uspelo že indijski alpinistki Anšu Jamsenpa.

Jornet je sicer upal, da bo postavil tudi rekord za najhitrejši vzpon in povratek, torej iz baznega tabora do vrha in nazaj, a zaradi bolečin v trebuhu med spustom si je moral odpočiti v višjem taboru. Njegov dosežek sicer še čaka na potrditev. Oblasti to naredijo, ko proučijo dokaze, kot so npr. fotografija z vrha ali podatki GPS.

Hitrostni rekord za vzpon na Everest ima Avstrijec Christian Stangl, ki je leta 2006 vrh v alpinističnem slogu, brez fiksnih vrvi in brez dodatnega kisika, po severni steni iz baznega tabora na 6500 metrih dosegel po 16 urah in 42 minutah. S tem je za tri minute premagal italijanskega alpinista Hansa Kammerlanderja iz leta 1996.

Deli s prijatelji