ZAHODNONILSKI VIRUS

Nevarni virus vzel prvo življenje

Objavljeno 04. september 2012 14.18 | Posodobljeno 04. september 2012 14.18 | Piše: T. L.

Umrla je 60-letna kronična bolnica.

Tigrasti komar je v Sloveniji pogost.

ZAGREB, BEOGRAD – V ponedeljek smo poročali, da se je nevarni zahodnonilski virus pojavil v Srbiji, danes pa že poročajo o prvi smrtni žrtvi okužbe. Umrla je 60-letna ženska iz Pančeva, ki jo je pičil komar in jo okužil z nevarnim virusom. Kot so povedali pristojni, je bila ženska kronična bolnica, zato je bilo tveganje za zaplete pri njen večje. Kljub prvi smrtni žrtvi pa oblasti mirijo, da ni nevarnosti, da bi nevarni virus v Srbiji sprožil epidemijo, poroča Blic. Naj spomnimo: v ZDA je za posledicami okužbe z zahodnonilskim virusom umrlo več kot 60 ljudi.  

Pristojni so še ugotovili, da bolezen v Srbijo ni bila »uvožena«, kar pomeni, da okuženi niso potovali v države, kjer je virus že razširjen, ampak se je razvila na domačih tleh. V Srbiji se je v zadnjih dveh mesecih z virusom okužilo več kot 20 ljudi, 60-letnica, ki je umrla, pa je bila ena od šestih okuženih, o katerih smo poročali tudi včeraj. 

Preplah na Hrvaškem

Preplah pa se je že razširil tudi na Hrvaško. Po podatkih pristojnih se z virusom sicer še ni okužil noben človek, to pa ne pomeni, da infekcija na tem območju ni prisotna. Nekatere epidemiološke študije namreč nakazujejo, da so lahko okužene že nekatere živali (kopitarji). V isti sapi strokovnjaki zatrjujejo, da je infekcija – v kolikor je že prisotna na Hrvaškem – nerazširjena.

Deli s prijatelji