POSLEDICE

Neurje: del antene padel na žensko in jo poškodoval

Objavljeno 30. julij 2013 12.26 | Posodobljeno 30. julij 2013 11.16 | Piše: STA, T. L.

Divjanje neurja ni minilo brez posledic niti na sosednjem Hrvaškem.

Preverite, ali je vse na svojem mestu.

ZAGREB – V močnem neurju, ki je v ponedeljek popoldne zajelo zahodne dele Hrvaške, je bilo poškodovanih nekaj oseb. V Umagu sta bila lažje poškodovana italijanska državljana, ko je orkanski veter potopil njuno jadrnico, v Zagrebu pa je del televizijske antene, ki je padel s strehe, v središču mesta poškodoval žensko, ki je ravno takrat šla mimo.

Zagrebški gasilci so v popoldanskih urah prejeli več kot 100 klicev z različnih koncev mesta, je potrdil mestni urad za izredna stanja. Prebivalci so poročali o izruvanih drevesih in uličnih svetilkah, podrtih strehah, sončnikih, ograjah, reklamnih panojih, pa tudi o razmetanih smetnjakih. Prijavljena je še škoda na nekaj avtomobilih. Zaradi prekinitev električne napeljave v središču mesta so morali preusmeriti in skrajšati nekatere tramvajske proge.

Potopljena jadrnica

Neurje je zajelo tudi hrvaško Istro, močan veter pa je potopil jadrnico v Umagu. Ob tem sta bila dva italijanska državljana lažje poškodovana, je sporočil hrvaški center za reševanje na morju. Kot so dodali v centru, so pristojne službe zaradi neurja večkrat posredovale na morju, vse pa je minilo brez resnejših posledic in človeških žrtev. Večinoma so iskali osebe, ki so po začetku neurja ostale na morju na deskah, v gumijastih čolnih ali na napihljivih blazinah.

Kot so sporočili, je bilo v notranjosti Istre in na območju Reke podrto več dreves in poškodovano več avtomobilov, sicer pa na severnem Jadranu ni bilo pretirane škode.

Na območju Varaždina in Krapine na zahodu Hrvaške je močan veter podiral drevesa in stebre električne napeljave. V Ivancu je odkril streho na osnovni šoli, v Čakovcu pa na stanovanjskem bloku, so sporočili iz centra 112. Kot so dodali, je izbruhnilo tudi nekaj manjših požarov, veter pa je poškodoval strehe na nekaj družinskih hišah.

Temperature najprej dol, danes spet gor

Na Hrvaškem so v ponedeljek pričakovali vrhunec vročinskega vala, ki je državo zajel konec minulega tedna, poslabšanje vremena pa so pričakovali v noči na torek. Temperature so se v ponedeljek čez dan ponekod povzpele do 38 stopinj Celzija, v predelih, ki jih je zajelo neurje, pa so se znižale tudi pod 20 stopinj.

Danes pričakujejo v delih notranjosti spremenljivo vreme, posebej v dopoldanskih urah, sicer pa na obali znova napovedujejo vročino s temperaturami od 30 do 35 stopinj Celzija.

Ste na dopustu na Hrvaškem? Kako ste preživeli neurje? Če imate zanimive fotografije ali informacije, nam jih pošljite!
 

Deli s prijatelji