COSTA CONCORDIA

Nesrečno ladjo so končno začeli dvigovati iz morja

Objavljeno 16. september 2013 12.23 | Posodobljeno 16. september 2013 12.13 | Piše: STA, Mo. S.

Za projekt reševanja nasedle jahte so doslej že namenili več kot 600 milijonov evrov.

RIM – Pred italijanskim otokom Giglio ob toskanski obali so začeli dvigovanje skoraj 115.000 ton težke nasedle jahte Costa Concordia, ki je ob obali otoka nasedla januarja lani. Največji dvig potniške ladje v zgodovini se je zaradi slabega vremena začel z nekajurno zamudo, saj so predvidevali, da se bo dvigovanje začelo ob 6. uri, a so ga morali zaradi nočne nevihte preložiti. Dvigovanje ladje naj bi trajalo od 10 do 12 ur. »Opravili smo vse preizkuse in operacija se je začela,« je dejal namestnik vodje agencije za civilno zaščito Fabrizio Curcio

Pregrešno drago reševanje

Za projekt reševanja nasedle ladje so doslej že namenili več kot 600 milijonov evrov, po ocenah zavarovalnic, ki bodo projekt plačale, pa bi lahko račun narasel vse do 830 milijonov evrov.

Kapitanu grozi zapor

Costa Concordia leži obrnjena na bok že od januarja lani, ko je nasedla na čereh in se prevrnila. Na krovu je bilo takrat več kot 4000 potnikov iz 70 držav, nesreča pa je zahtevala 32 življenj. Zanjo naj bi bil kriv kapitan Francesco Schettino, ki se še vedno zagovarja pred sodiščem, grozi pa mu do 20 let zapora.

V okviru odstranjevalne akcije je pristojnim s pomočjo ogromnih vreč cementa in po meri narejene kovinske ploščadi že uspelo zavarovati rjaveči trup ladje, ki je bil tik pred tem, da s skale zdrsne v globlje vode. V nadaljevanju operacije naj bi zdaj s pomočjo vrvi in škripcev 290 metrov dolgo ladjo postavili pokonci. V skladu z načrti naj bi ladjo nato prihodnjo pomlad zvlekli do pristanišča, najverjetneje v toskanskem mestu Piombino.

Deli s prijatelji