NA SODIŠČU

Neprimeren za porotnika

Objavljeno 16. avgust 2015 16.14 | Posodobljeno 16. avgust 2015 16.15 | Piše: E. B.

George W. Bush se je moral zglasiti na sodišču, povabili so ga za porotnik.

George W. Bush se je odzval povabilu. Foto: Reuters

WASHINGTON – Po novem mu lahko rečemo tudi porotnik številka 43. Državljanske dolžnosti v ZDA zadevajo prav vse, tudi nekdanje predsednike, tako se je na vabilo sodišča moral odzvati celo George W. Bush.

Verjetno je odveč pojasnjevati, da ga niso izbrali za pomembno poslanstvo – ni znano, o katerem primeru bi lahko pomagal odločati –, je pa več kot tri ure preživel na sodišču v Dallasu v zvezni državi Teksas, medtem ko so pristojni izbirali primerne in nepristranske porotnike. Kljub temu je v hramu pravice preživel prijetno dopoldne, so pozneje pojasnili iz medijske ekipe nekdanjega predsednika prvega moža ZDA, Bush je namreč z veseljem poziral in se fotografiral s preostalimi kandidati za porotnike, se zabaval z osebjem in celo sodnikom Ericom Moyem, podobe zadovoljnih obrazov, kakršni so v sodnih dvoranah prava redkost, pa so pozneje preplavile družabna omrežja.

Kot rečeno, se je državljanskim obvezam čez lužo nemogoče izogniti, pred zakonom so pač tam enaki vsi. No, vsaj na papirju, kajti možnosti, da bi tako pomembna osebnost, kot je nekdanji predsednik ali kateri drugi politični funkcionar, vršil dolžnost porotnika, tako rekoč ni. Aprila letos so v Marylandu tako vpoklicali kar vrhovnega vodjo sodišča Johna Robertsa, ki bi moral soodločati o usodi povzročitelja prometne nesreče, a ga seveda niso izbrali, pred tremi leti pa so v Delawaru povabili takratnega in zdajšnjega podpredsednika ZDA Joeja Bidna

Deli s prijatelji