PRESTAVLJENO

Nepazljivost? Maturanti predčasno dobili vprašanja

Objavljeno 28. maj 2013 19.34 | Posodobljeno 28. maj 2013 19.33 | Piše: STA, S. U.

Preden so koordinatorji v ponedeljek ugotovili napako, je dijakom uspelo pregledati izpitna vprašanja in jih objaviti na družabnih omrežjih.

Izpit iz hrvaškega jezika bo po novem v petek popoldne v terminu, ki je bil predviden za izpit iz grškega jezika, za katerega ni prijavljenih veliko dijakov.

ZAGREB – Zaradi nepazljivosti treh izpitnih koordinatorjev, ki so dijakom po pomoti že dan prej razdelili vprašanja, so morali na Hrvaškem za danes napovedani maturitetni izpit iz hrvaškega jezika preložiti na petek. Odgovorne koordinatorje so odstavili. Kot je za STA danes pojasnila v. d. ravnateljice hrvaškega središča za zunanje ocenjevanje izobraževanja Alenka Buntić Rogić, so izpitni koordinatorji v Splitu, Senju in Đakovu kljub jasnim navodilom namesto obrazca za esej iz prvega dela maturitetnega izpita iz hrvaščine dijakom v ponedeljek razdelili izpitna vprašanja za današnji drugi del.

Novi termin

Preden so koordinatorji v ponedeljek ugotovili napako, je dijakom v srednjih šolah v Splitu, Senju in Đakovu uspelo pregledati izpitna vprašanja in jih objaviti na spletnih družabnih omrežjih. Zatem so izpitna vprašanja objavili tudi nekateri hrvaški mediji. »Trije koordinatorji so ogrozili tajnost izpita, kar bi lahko vplivalo na regularnost izvajanja državne mature,« je še dejala Buntić Rogićeva. Obenem je zagotovila, da bodo celoten postopek državne mature izvedli v načrtovanih rokih.
Pojasnila je, da bo izpit iz hrvaškega jezika po novem v petek popoldne v terminu, ki je bil predviden za izpit iz grškega jezika, za katerega ni prijavljenih veliko dijakov. Izpit iz grščine pa so preložili na zadnji dan letošnje mature, 11. junij.

Zgolj posledica nepazljivosti?

Za petek bodo pripravili nova izpitna vprašanja, je napovedala Buntić Rogićeva, ki poudarja, da središče za zunanje ocenjevanje, ki skrbi za izvajanja državne mature, ni naredilo nobene napake. Tudi v preteklih letih so imeli na hrvaškem težave pri izvedbi mature. Lani so se dijaki razburjali zaradi napačnih vprašanj iz hrvaškega jezika, leto pred tem pa zaradi predčasne objave tem esejev.

Večernji list trdi, da je ob letošnjem zapletu težko verjeti, da je zgolj posledica nepazljivosti. Navaja ugibanja, da z napakami poskušajo kompromitirati državno maturo kot nepotrebno.

Deli s prijatelji