VODJA GIBANJA

Neokusno: odnesla ga je ta fotografija

Objavljeno 23. januar 2015 08.33 | Posodobljeno 23. januar 2015 08.33 | Piše: STA, T. L.

Vodja Pegide je odstopil, potem ko je javnost in lastne vrste razburil z objavo fotografije, na kateri je s hitlerjevskimi brčicami in pričesko, na facebooku pa je tujce označil za živali in cunje.

Lutz Bachmann z brčicami.

DRESDEN – Vodja gibanja Domoljubni Evropejci proti islamizaciji zahoda (Pegida) Lutz Bachmann (41) je v sredo zvečer odstopil, potem ko je javnost in lastne vrste razburil z objavo fotografije, na kateri je s hitlerjevskimi brčicami in pričesko, na facebooku pa je tujce označil za živali in cunje.

»Žal mi je, da sem s tem škodil interesom našega gibanja,« je Bachmann v sredo zapisal v odstopni izjavi. Tožilstvo v Dresdnu je v sredo sporočilo, da proučuje, ali je Bachmann s svojimi do tujcev sovražnimi objavami na facebooku storil kaznivo dejanje. Bachmann je sicer pojasnil, da je šlo le za šalo.

Fotografija Bachmanna s hitlerjevskimi brčicami je poskrbela za veliko nezadovoljstva znotraj Pegide.

Po poročanju nemške tiskovne agencije dpa se kaže tudi konflikt med Pegido in njeno vejo v Leipzigu, znano kot Legida. Pegido moti, ker se Legida z njo ni dogovorila glede izjav in zahtev, ki so jih njeni predstavniki podajali na sredinih protestih v Leipzigu. Pegida zato razmišlja celo o tožbi proti Legidi.

Po demonstracijah Legide izgredi

Legidi v sredo zvečer na ulice ni uspelo privabiti več desettisoč ljudi, kot je napovedovala, temveč se je njenega shoda udeležilo le okoli 15.000 ljudi. Na protidemonstracijah se je nato zbralo več kot 20.000 ljudi. Za varnost je skrbelo okoli 4000 policistov.

Ob koncu demonstracij Legide so izbruhnili tudi izgredi, v katerih so petarde, steklenice in tudi laserski žarki po navedbah policije poškodovali več policistov. Napadeni naj bi bili tudi novinarji.

Deli s prijatelji