ZMERNA PORABA

Nemško gospodarstvo še naprej raste

Objavljeno 25. avgust 2015 12.07 | Posodobljeno 25. avgust 2015 12.07 | Piše: STA, K. K.

Na nemške javne finance blagodejno učinkujejo »ugodne razmere na trgu dela in rast BDP, pa tudi zmerna poraba«.

Merklova po včerajšnji zmagi najverjetneje ostaja najvplivnejša ženska na svetu.

FRANKFURT – Nemško gospodarstvo se je v trimesečju med aprilom in junijem okrepilo za 0,4 odstotka, obenem pa vztrajajo tudi skupni proračunski presežki, ki so v prvem polletju dosegli 21,1 milijarde evrov oziroma 1,4 nemškega bruto domačega proizvoda (BDP), je razvidno iz podatkov zveznega statističnega urada Destatis. Na nemške javne finance blagodejno učinkujejo »ugodne razmere na trgu dela in rast BDP, pa tudi zmerna poraba«. Vseeno pa statistiki opozarjajo, da polletnih številk ne gre prevajati na vse leto, saj naj bi bili presežki v drugih polovicah leta običajno nekoliko nižji.

Destatis po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dodatno ugotavlja, da gre zahvala za rast BDP v drugem četrtletju (v prvem je bila 0,3-odstotna) predvsem zunanji trgovini. Izvoz se je namreč v drugem četrtletju glede na prvo povečal za 2,2, uvoz pa za 0,8 odstotka. Zunanjetrgovinski presežek je po ocenah Destatisa tako k rasti BDP prispeval 0,7 odstotne točke. Nekoliko manj dobri so podatki o domači potrošnji. Gospodinjstva so potrošnjo povečala za 0,2 odstotka, javna poraba se je povišala za 0,3 odstotka, vendar pa so naložbe v tovarne in opremo upadle za 0,4 odstotka.

»Če pogledamo vse skupaj, je domača poraba v drugem četrtletju nekoliko upadla, s čimer je skupni rasti gospodarstva odvzela 0,3 odstotne točke,« so še zapisali v Destatisu.

Deli s prijatelji