BEGUNSKA KRIZA

Nemški mediji: Slovenija odloča o prihodnosti Evrope!

Objavljeno 23. oktober 2015 22.50 | Posodobljeno 24. oktober 2015 22.59 | Piše: M. I.

Nemški mediji so se razpisali o begunski krizi v Sloveniji.

BERLIN – Nemški tabloid Bild poroča, da so Slovenci na mejnem prehodu Rigonce preplavljeni z begunci. Mejni prehod je zaprt. Nič ne deluje. Vlada popoln kaos. Država s težavo zagotavlja zatočišče za begunce, ki so že v državi. Slovenija ima medtem dovolj Hrvatov, ki jim nenapovedano pošilja zmeraj nove in nove begunce. In predvsem dovolj beguncev samih. Potem ko je Madžarska zaprla mejo s Hrvaško, je Slovenija postala glavna tranzitna postaja več tisoč beguncev. Vlada se počuti preobremenjeno in prosi za tujo pomoč. Nemški viri pravijo, da bi Slovenija lahko sprejela do 2500 beguncev na dan. Zdaj pa jih je v enem samem dnevu prišlo 12.676, ponoči pa še 6000. 

Novi begunci v Dobovi 

Rigonce so zdaj zaprte, nove begunce pa pričakujejo na mejnem prehodu Dobova. Nemški mediji poročajo, da so sestradani sirski begunci v Dobovi dobili jabolka, kruh, sardine in pijačo. V oddaji Tagesschau24 na televiziji ARD poudarjajo, da gre za tranzitne begunce, ki ne želijo ostati v Sloveniji, in se čudijo, kaj počne vlada, ko pravi, da so zmogljivosti sprejemanja novih beguncev izčrpane. 

Usoda Evrope v rokah Slovenije 

Visoki diplomat EU je povedal, da je v Sloveniji počil zamašek begunske krize, potem ko je Hrvaška začela begunce k nam pošiljati nenapovedano, od evropske pomoči naši državi pa je zdaj odvisno, ali se bo situacija uredila ali pa se bo pozimi sprevrgla v popoln kaos in tragedijo, kakršne Evropa še ni videla. Bild izpostavlja incidente, denimo nameren požig šotorov na meji s Hrvaško in nasilne preboje meje z Avstrijo. Glede na to, da je meja med Hrvaško in Madžarsko zdaj zaprta, menijo, da se bo v Sloveniji odločalo o prihodnosti Evrope. Glede na nesposobnost južnih balkanskih držav (Hrvaške in Grčije) je Slovenija zadnji branik severne meje. 

Vodja avstrijske diplomacije meni, da zidovi na mejah delujejo

Avstrijski zunanji minister Sebastian Kurz je danes znova terjal učinkovito zaščito zunanjih meja EU in dejal, da postavljanje ograj na mejah vendarle lahko deluje. Kot je spomnil, se je to izkazalo na bolgarsko-turški in španski meji. Posvaril je še, da Evropa zaradi begunskega vala ne sme postati odvisna od Turčije. Trditev, da ograje ne delujejo, je po mnenju Kurza napačna, kar med drugim dokazujeta omenjeni meji, kjer se je tok beguncev po postavitvi ograj občutno zmanjšal. Kot je izpostavil v pogovoru za radio Ö1, pa je vprašanje, ali smo pripravljeni ograjo na meji postaviti ali ne, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Minister je tudi ponovno kritiziral dogovarjanje med EU in Turčijo o skupnem ukrepanju za zajezitev begunskega vala. »Hinavsko je, če kot Evropa delamo vse, da bi se pokazali čim bolj odprte, da dajemo beguncem občutek, naj se odpravijo na pot v Evropo, istočasno pa plačujemo Turčiji za to, da begunce zadržuje,« je dejal.

Po njegovem je sicer sodelovanje s Turčijo smiselno in potrebno, saj je pritok beguncev prevelik in ga je treba zajeziti, a Evropa ne bi smela nikoli dopustiti, da postane odvisna od nekoga drugega, je opozoril in dodal, da »mora Evropa zunanje meje EU samostojno zaščititi«.

Deli s prijatelji