VOJAŠKI UDAR

Nemiri v Egiptu: vojska odstavila Mursija

Objavljeno 03. julij 2013 23.20 | Posodobljeno 03. julij 2013 23.20 | Piše: STA, S. U.

Zaradi nemirov ministrstvo slovenskim državljanom odsvetuje vsa nenujna potovanja v Kairo, Aleksandrijo, mesta v delti Nila in ob Sueškem prekopu.

KAIRO – V Egiptu je iz minute v minuto bolj napeto, od tam prihajajo informacije, da vojska prevzema oblast. Mohamedu Mursiju naj bi tako ob 19. uri sporočili, da ni več predsednik, poroča agencija Reuters. Trg Tahrir je ob tej novici oživel, saj se je začelo veliko slavje med protestniki. Slovensko zunanje ministrstvo turiste opozarja na previdnost.

Krive politične stranke, ki so bojkotirale predhodne pozive k dialogu?

Vojska je Mursiju v ponedeljek dala 48 ur, da z opozicijo reši krizo v državi in ugodi zahtevam ljudstva, potem ko so ob prvi obletnici Mursijevega vladanja v nedeljo izbruhnili množični protesti, ki so terjali številne žrtve. V nasprotnem primeru je vojska napovedala ukrepe, a tudi po izteku ultimata danes popoldne podrobnosti niso znane. Na izrednem sestanku še pred iztekom roka so se sicer danes najprej zbrali vodilni poveljniki egiptovske vojske, kasneje pa se je njen poveljnik in obrambni minister Abdel Fatah al Sisi srečal s predstavniki opozicije, vključno z Mohamedom el Baradejem, in z verskimi voditelji v državi.

Mursi je že v torek zvečer zavrnil ultimat. Ta je od njega med drugim zahteval odstop, če ne more pripraviti načrta, ki bi zadovoljil protestnike. Kot je zatrdil, namerava ostati na položaju. Stališče je nato ponovil danes po izteku ultimata in se ponovno skliceval na dejstvo, da je bil pred letom dni izvoljen na svobodnih volitvah. Vnovič je pozval k nacionalnemu dialogu in kot izhod iz krize predlagal oblikovanje koalicijske vlade konsenza. Tovrstna vlada bi državo vodila v obdobju do izvedbe parlamentarnih volitev v nekaj mesecih, njenega predsednika pa bi izbrali z dogovorom vseh političnih strani.

Vojaški udar?

Mursi je poleg tega predlagal oblikovanju neodvisnega odbora, ki bi pripravil popravke sporne ustave. Za nemire v državi je okrivil politične stranke, ki so bojkotirale predhodne pozive k dialogu.

A vojske predlogi očitno niso zadovoljili. Že popoldne je prevzela nadzor nad poslopjem državne televizije, po izteku roka pa so varnostne sile Mursiju in nekaterim drugim visokim predstavnikom Muslimanske bratovščine prepovedale odhod iz države. Kot so pojasnili varnostni predstavniki, se prepoved nanaša na vpletenost v pobeg iz zapora leta 2011.

Svetovalec egiptovskega predsednika Mohameda Mursija za nacionalno varnost je dogajanje v državi označil za vojaški udar. Posvaril je, da danes noben vojaški udar ne more uspeti brez znatnega prelivanja krvi. »Kdo izmed vas je pripravljen nositi to krivdo?« je dodal Esam al Hadad.

Slovensko ministrstvo opozarja

Vojska je v večernih urah začela na kairskih ulicah nameščati oklepna vozila, predvsem v okolici zborovanj Mursijevih podpornikov. Ulice, ki vodijo do njih, med drugim pred univerzo v Kairu, je vojska zaprla. Po vsej državi se namreč znova zbirajo množice tako nasprotnikov kot podpornikov Mursija. Hkrati narašča strah pred novim nasiljem, potem ko so spopadi med obema skupinama v tednu dni terjali 47 življenj in več sto ranjenih.

Ministrstvo za zunanje zadeve je zaradi dogajanja v egiptovski prestolnici in drugih večjih mestih Egipta danes izdalo varnostno obvestilo glede potovanj v to državo. Zaradi nemirov ministrstvo slovenskim državljanom odsvetuje vsa nenujna potovanja v Kairo, Aleksandrijo, mesta v delti Nila in ob Sueškem prekopu.

Deli s prijatelji