NOVI PODATKI

Nemčijo so malo pred nesrečo opozorili na pomanjkljivosti

Objavljeno 05. april 2015 18.46 | Posodobljeno 05. april 2015 18.48 | Piše: STA, Mo. S.

V opozorilu naj bi pisalo, da se nemški regulator varnosti v letalskem prometu ubada s kroničnim pomanjkanjem osebja, kar bi lahko vplivalo na njegovo izvajanje nalog.

BERLIN – Francoske oblasti so sporočile, da so končali iskanje trupel na kraju strmoglavljenja letala nemške družbe Germanwings v francoskih Alpah, v katerem je umrlo 150 ljudi. Strmoglavljenje airbusa naj bi bil povzročil kopilot Andreas Lubitz, ki je domnevno trpel zaradi depresije in bi moral biti na dan strmoglavljenja na bolniškem dopustu.

Opozarjali na številne probleme

Ameriški časnik Wall Street Journal pa medtem poroča, da je Evropska agencija za letalsko varnost (EASA) Nemčijo konec leta 2014 opozorila na številne pomanjkljivosti. V opozorilu naj bi pisalo, da se nemški regulator varnosti v letalskem prometu ubada s kroničnim pomanjkanjem osebja, kar bi lahko vplivalo na njegovo izvajanje nalog, med katerimi je tudi preverjanje letal in posadk, vključujoč zdravniške preglede.

Tiskovni predstavnik agencije Dominique Fouda je za francosko tiskovno agencijo AFP potrdil, da je Evropska komisija na podlagi opozoril EASA konec lanskega leta sprožila postopek, s katerim je od Nemčije zahtevala pojasnila, ta čas pa nemški odgovor proučujejo. »Gre za stalen mehanizem nadzora, ki velja za vse države,« je dodal.

Nemški letalski prevoznik Lufthansa, ki je lastnik Germanwingsa, se je znašel pod velikim pritiskom, ko se je izkazalo, da je Lubitz v preteklosti svojega delodajalca obvestil, da je trpel zaradi depresije, in je leta 2009 zaradi bolezni celo za nekaj časa prekinil šolanje za pilota. Zdravili naj bi ga tudi zaradi samomorilskih nagnjenj. Šef Lufthanse Carsten Spohr je sicer zatrdil, da družba ni bila seznanjena s tem, da je imel Lubitz v zadnjem času težave in da se je zdravil pri nevrologih in psihiatrih. Po njegovih navedbah je bil mladi kopilot »100-odstotno primeren za letenje«.

Psihološki test opravil leta 2009

Medtem časnik Welt am Sonntag danes poroča, da nemški regulator varnosti v letalskem prometu LBA ni imel podatka, da je pilot Lubitz v preteklosti trpel za depresijo. S tem podatkom so se seznanili šele, ko so tri dni po nesreči, 27. marca, iz Lufthanse v roke dobili njegovo službeno mapo, so zatrdili v LBA, ki v Nemčiji izdaja licence za pilote. Časnik še poroča, da so zdravniki Lufthanse od leta 2009 vsaj šestkrat pregledali Lubitza, niso pa po tem letu izvedli nobene ocene njegovega psihičnega stanja. V letu 2009 so sicer pri njem opravili psihološki test.

Potem ko so v francoskih Alpah končali iskanje trupel, so se reševalci zdaj osredotočili na iskanje osebnih predmetov žrtev, poroča nemška tiskovna agencija dpa, ki se sklicuje na francoske oblasti. Med drugim so že našli številne mobilne telefone. V prihodnjem tednu bodo začeli odstranjevati tudi večje dele letala. Zgradili so namreč cesto, tako da je do kraja strmoglavljenja zdaj mogoče priti tudi s tovornjaki, ne zgolj s helikopterji ali peš. Lufthansa pa je že najela posebno podjetje, ki bo poskrbelo za popolno očiščenje terena.

Deli s prijatelji