PO AFERI VOLKSWAGEN

Nemčijo pretresla nova afera

Objavljeno 23. april 2016 00.06 | Posodobljeno 23. april 2016 00.06 | Piše: STA, T. Pa.

Merjenje izpustov dizelskih vozil na nemških cestah je pokazala nepravilnosti pri 22 od 53 preverjenih modelov vozil.

Fotografija je simbolična.

BERLIN – Merjenje izpustov dizelskih vozil na nemških cestah, ki jo je po aferi Volkswagen zahteval nemški prometni minister, je pokazala nepravilnosti pri 22 od 53 preverjenih modelov vozil. Gre za vozila 16 proizvajalcev, od skoraj vseh nemških do francoskih, italijanskih in japonskih.

Preiskava, ki jo je izvedel nemški zvezni urad za motorna vozila KBA, je pokazala, da pri 22 modelih previsoki izpusti dušikovih oksidov niso v okviru dovoljenih odstopanj oz. da sistemi za čiščenje izpustov pri teh modelih ne delujejo pravilno.

Filtri, ki odstranjujejo škodljive snovi iz izpustov, se pri nizkih temperaturah izklopijo, s čimer se prepreči škoda na motorju ali morebitna nesreča. Izklop teh sistemov ob ustrezni zunanji temperaturi dovoljujejo pravila EU.

Nemški minister za promet Alexander Dobrindt je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal, da so poleg nemških znamk Volkswagen, Audi, Mercedes, Opel in Porsche med tistimi z vprašljivim sistemom za nadzor izpustov tudi Renault, Alfa Romeo, Chevrolet, Dacia, Fiat, Hyundai, Jaguar, Jeep, Land Rover, Nissan in Suzuki.

Tudi pri vozilih BMW so odkrili previsoke izpuste, a je odstopanja mogoče upravičiti z omenjenim izklopom sistemov filtriranja ob ustreznih temperaturah, pa poroča nemška tiskovna agencija dpa. Nemški proizvajalci so napovedali, da bodo na podlagi izida teh meritev vpoklicali 630.000 vozil, od tega koncern Volkswagen 293.000 in Daimler 247.000.

Deli s prijatelji