ZASKRBLJENOST

Nemčija negativno presenetila ekonomiste

Objavljeno 05. junij 2012 20.43 | Posodobljeno 05. junij 2012 20.43 | Piše: A. L.

Ekonomisti so napovedovali enoodstotni upad obsega industrijskih naročil, a je bil skoraj dvoodstoten.

Angela Merkel pravi, da Srbija še ni izpolnila pričakovanj EU.

BERLIN – Obseg industrijskih naročil v Nemčiji se je aprila v primerjavi z marcem zmanjšal za 1,9 odstotka, kar je precej več, kot je bilo pričakovano. Ekonomisti so namreč napovedovali enoodstotni upad. Podatek vzbuja zaskrbljenost, da upočasnitev gospodarske rasti na svetovni ravni diha tudi za ovratnik največjega evropskega gospodarstva. Kot je danes objavilo nemško gospodarsko ministrstvo, je veliko krčenje obsega naročil predvsem posledica velikega upada tujega povpraševanja. Poleg tega je bilo v četrtem mesecu pod povprečjem tudi število velikih naročil.

Tuje tiskovne agencije poročajo, da se je obseg tujih industrijskih naročil aprila na mesečni ravni zmanjšal za 3,6 odstotka, obseg domačih pa povečal za 0,4 odstotka. Naročila držav zunaj območja evra – iz ZDA in drugih razvitih gospodarstev – so zabeležila 4,7-odstotni, naročila iz evrskih držav pa 1,8-odstotni upad. Velik aprilski upad tujih industrijskih naročil je tako v veliki meri izničil marčno 4,4-odstotno povečanje.

Glede na sektorje se je obseg naročil za investicijske dobrine aprila glede na marec zmanjšal za 3,3 odstotka, za potrošniške dobrine za pet odstotkov, za polizdelke pa za 0,9 odstotka. Ministrstvo je revidiralo tudi podatke za marec – tedaj se je obseg industrijskih naročil v Nemčiji na mesečni ravni okrepil za 3,2 odstotka. Položaj v svetu pa se je nato poslabšal. Znamenja o ohlajanju gospodarske rasti prihajajo iz Kitajske in ZDA, varčevalni ukrepi pa so potisnili v recesijo mnoge pomembne nemške trgovinske partnerice v Evropi.

Deli s prijatelji