GRŠKI »NE«

Nemčija dvignila roke: Cipras zrušil mostove, ljudi vodi v brezup

Objavljeno 06. julij 2015 11.05 | Posodobljeno 06. julij 2015 15.10 | Piše: S. U.

Zaradi izida grškega referenduma se bosta zvečer sestala nemška kanclerka Angela Merkel in francoski predsednik Francois Hollande.

ATENE – Nemški podkancler, socialdemokrat Sigmar Gabriel je v prvem odzivu na izid grškega referenduma dejal, da si po grški zavrnitvi predloga posojilodajalcev težko predstavlja nova pogajanja. »Alexis Cipras in njegova vlada vodita grško ljudstvo na pot grenke zapuščenosti in brezupa,« je povedal Gabriel v izjavi za nemške medije in obenem opozoril, da je Cipras zrušil še zadnji most, na katerem bi Grčija in Evropa lahko gradili kompromis.

Evro drsi navzdol

Na azijskih borzah so v ponedeljek cene delnic in tudi tečaj evra zelo upadli.

Valutni trgi so se na grški ne burno odzvali. V začetku današnjega trgovanja je tečaj evra upadel za 1,5 odstotka – vreden je 1,0967 dolarja, kar je najmanj v zadnjem mesecu. Kasneje se je tečaj nekoliko popravil, na 1,1055 dolarja, kar je 0,5 odstotka manj kot v petek.

Evro je upadel tudi glede na japonski jen – na 135,45 jena, v petek je bil vreden še 136,50 jena.

Zgodaj zjutraj je tečaj evra zdrsnil tudi proti švicarskemu franku. Kasneje se je vrnil na raven petka – okoli 1,0415 franka.

Oglasil se je tudi nemški zunanji minister Frank Walter Steinmeier ter opozoril: »Najprej moramo sprejeti izid. Odločitve pa bodo zdaj padle v Grčiji, žogica je na njihovi strani igrišča.«

Panika v Evropi?

Spomnimo, po nedeljskem referendumu je po uradnih izidih, ki jih je ponoči objavilo grško notranje ministrstvo, proti pogojem, ki so jih v zameno za novo finančno pomoč postavili mednarodni posojilodajalci, glasovalo 61,31 odstotka udeležencev, za pa jih je bilo 38,69 odstotka. Volilna udeležba je bila 62,5-odstotna. Evropo po grškem ne zdaj čaka dan številnih srečanj, na katerih bodo voditelji ocenjevali posledice grškega referendumskega ne in iskali mogoče poti naprej.

Zvečer se bosta sestala nemška kanclerka Angela Merkel in francoski predsednik Francois Hollande, že od jutra pa se posvetujejo predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker, predsednik Evropskega sveta Donald Tusk, vodja evroskupine Jeroen Dijsselbloem in predsednik ECB Mario Draghi.
 

Deli s prijatelji