KRIZA

Nemci svarijo: Hrvaška bo bankrotirala

Objavljeno 27. maj 2015 20.12 | Posodobljeno 27. maj 2015 20.12 | Piše: D. P.

Razlog za to tiči v neizvajanju reform in porazni gospodarski situaciji, ki vlada v državi.

Slovenci še naprej navdušeni nad letovanjem na Hrvaškem.

ZAGREB, BERLIN – Nemci so prepričani, da se Hrvaški slabo piše. Sklicujoč se na poročilo Evropske komisije, kjer je Hrvaška dobila slabe ocene, nemški tednik Bild am Sonntag trdi, da se lahko našim sosedom zgodi grški scenarij.

Drastično poslabšanje

Razlog za to tiči v neizvajanju reform in porazni gospodarski situaciji, ki vlada v državi. Še več – nemški novinarski kolegi so prepričani, da bo situacija v najmlajši članice Evropske unije le še slabša in slabša. Nemci so potegnili nekaj vzporednic z Grčijo. Hvalijo turistične kapacitete obeh držav, a naj bi se obe znašli na robu bankrota zaradi nesposobnih politikov. »Grčija bo imela prazno blagajno že julija, tak scenarij pa napoveduje Evropska unija tudi Hrvaški,« poudarja Bild.

»Hrvaška ima fantastično obalo in grozno bilanco. Ker ni reform, 4,3 milijona Hrvatov tone v krizo,« še dodajo v Nemčiji.

Ni reform

Evropska komisija je pred petimi dnevi pripravila analizo stanja na Hrvaškem, ki ji očita drastično poslabšanje situacije. To se je zgodilo predvsem zaradi neizpolnjevanja osmih nalog, ki so bile dane. Peterice od teh domačih nalog Hrvaška ni izpolnila – država je imela slab nadzor nad proračunom, preveč je bilo predčasnih upokojitev, manjkajo aktivnosti na področju spodbujanja gospodarstva.

Sanader kot lakmus papir

Nemci so se obregnili tudi ob sodstvo. Sredi junija bo znana odločitev ustavnega sodišča v primeru ekspremierja Iva Sanaderja. Nemški poslanec Peter Ramsauer je prepričan, da bo prav ta sodna odločitev jasen kazalnik dejanske vladavine prava. 

Deli s prijatelji