ANKETA

Nemci še ostrejši od Merklove: Grčija naj gre

Objavljeno 19. julij 2015 15.57 | Posodobljeno 19. julij 2015 15.57 | Piše: STA, T. L.

Polovica Nemcev za izstop Grčije iz evrskega območja.

BERLIN – Medtem ko je nemški parlament ta teden podprl začetek pogajanj z Grčijo o novem programu finančne pomoči in s tem obstanek Grčije v evrskem območju, Nemci nad tem niso najbolj navdušeni. Raziskava inštituta YouGov je namreč pokazala, da bi 48 odstotkov nemških volivcev raje videlo, da Grčija zapusti evrsko območje.

Samo dobra tretjina Nemcev si želi, da bi Grki obdržali evro. Po drugi strani pa jih samo 37 odstotkov meni, da bi lahko v prihodnjih šestih mesecih prišlo do izstopa Grčije iz evrskega območja.

Od 1380 vprašanih v raziskavi jih je 46 odstotkov podprlo ravnanje kanclerke Angele Merkel glede pogajanj z Grčijo, 38 odstotkov pa je jih kanclerko ocenilo negativno.

Bolj so naklonjeni finančnemu ministru Wolfgangu Schäubleju, ki je zagovarjal ostrejše stališče do Grčije in je celo predlagal možnost začasnega izstopa Grčije iz evrskega območja. Pozitivno je njegovo delo ocenilo 49 odstotkov vprašanih, negativno pa 32 odstotkov.

Nemci imajo precej malo vere v napovedani program pomoči Grčiji. Samo 17 odstotkov vprašanih v raziskavi meni, da bo Grčiji prinesel gospodarski razcvet, 75 odstotkov pa jih meni, da je to malo verjetno.

Voditelji območja evra so v ponedeljek po maratonskih pogajanjih dosegli načelni dogovor o pripravljenosti na začetek pogajanj o novem programu pomoči Grčiji, a so Atenam pri tem postavili več pogojev.

Tako je grški parlament v noči na četrtek potrdil zakon z reformami, ki so jih posojilodajalci zahtevali za nadaljevanje pomoči.

Grčija je s tem izpolnila prve pogoje za tretji program finančne pomoči, finančni ministri območja evra so ji v četrtek zato načeloma odobrili novo pomoč.

Deli s prijatelji