REKORDI

Nemci rastejo, BMW kupujejo Kitajci

Objavljeno 03. maj 2012 11.56 | Posodobljeno 03. maj 2012 11.56 | Piše: T. L., STA

Nemški proizvajalec je v prvem četrtletju prodal rekordno število avtomobilov, in sicer 425.528, kar je 11,2 odstotka več kot v istem obdobju lani.

Rekordni poslovni izidi so pozitivno presenetili analitike.

MÜNCHEN – Nemški avtomobilski proizvajalec BMW je letošnje leto začel z rekordnim trimesečjem. Čisti dobiček je v primerjavi s prvimi tremi meseci lani povečal, in sicer za 18,1 odstotka, na 1,35 milijarde evrov. Prihodki od prodaje so bili večji za 14,1 odstotka in so znašali 18,3 milijarde evrov.

BMW je v četrtletju močno okrepil tudi dobiček iz poslovanja, in sicer za 18,8 odstotka, na 2,13 milijarde evrov. Poslovni izidi so pozitivno presenetili analitike. Nemški proizvajalec je že pred dnevi razkril, da je v prvem četrtletju prodal rekordno število avtomobilov, in sicer 425.528, kar je 11,2 odstotka več kot v istem obdobju lani. BMW poleg istoimenske znamke prodaja še avtomobile mini in rolls-royce. V prvih treh mesecih so bili motorji rasti predvsem beemveji serije ena ter X3.

Odkrili so jih Kitajci

Geografsko gledano je prodaja nemškega proizvajalca v Evropi, ki se spopada z gospodarskimi težavami, stagnirala. Močno pa se je povečala prodaja na Kitajskem, ki je bila na letni ravni večja za 36 odstotkov. Na kitajskem trgu BMW zdaj proda več vozil kot v ZDA.

Na podlagi dobrega prvega četrtletja si v podjetju BMW obetajo tudi rekordno celotno leto. Napovedujejo rekord pri številu prodanih vozil pa tudi največji dobiček pred davki v zgodovini družbe. Napoved sicer temelji na scenariju, da bodo gospodarske razmere v preostalem delu leta ostale stabilne, še opozarjajo.

Deli s prijatelji