SLOVO

Nelsonu Mandeli štete minute

Objavljeno 27. junij 2013 13.02 | Posodobljeno 27. junij 2013 13.02 | Piše: STA, D. P.

»Slabo je, ampak kaj moremo,« je dodal.

Nelson Mandela.

PRETORIA – Bivši južnoafriški predsednik Nelson Mandela v bolnišnici diha s pomočjo aparatov, je v sredo po obisku v bolnišnici v Pretorii sporočil član njegove družine. Južnoafriški predsednik Jacob Zuma je medtem odpovedal pot v sosednji Mozambik. Zdravstveno stanje Mandele se je v zadnjih 48 urah poslabšalo, so sporočili iz njegovega urada. Mandelo pri življenju ohranjajo aparati, je dejal Napilisi Mandela. »Slabo je, ampak kaj moremo,« je dodal.

8. junija v bolnišnico

Ob tem je Zuma prvič, odkar so Mandelo 8. junija hospitalizirali, odpovedal kakšno od svojih uradnih obveznosti. Predsednik se je za takšno potezo odločil, potem ko je Mandelo v sredo zvečer obiskal v bolnišnici. Tiskovni predstavnik predsednika Mac Maharaj je po posvetu z zdravniki sporočil, da se je stanje Mandele v zadnjih 48 urah poslabšalo.

Prižigajo sveče

Pred bolnišnico so vso noč gorele sveče, ki jih prižigajo zaskrbljeni in užaloščeni Južnoafričani. V bolnišnico se medtem zgrinjajo Mandelovi sorodniki, prijatelji in nekdanji sodelavci.

Mandela se v bolnišnici v Pretorii zaradi ponavljajoče se pljučnice zdravi že več kot dva tedna. Gre pa za njegovo drugo zdravljenje v bolnišnici zaradi pljučnice v zadnjih dveh mesecih. Po navedbah zdravnikov so njegove težave s pljuči povezane z nezadostno zdravljeno tuberkulozo, za katero je zbolel v času, ko je bil 27 let zaprt zaradi boja proti rasnemu razlikovanju.

Prihaja Obama

Bolezen velike zgodovinske osebnosti je zasenčila skorajšnji obisk ameriškega predsednika Baracka Obame, ki bo v Republiko Južno Afriko prispel v petek.

Deli s prijatelji