ZASKRBLJENI

Nelson Mandela ponovno v bolnišnici

Objavljeno 28. marec 2013 17.57 | Posodobljeno 28. marec 2013 17.57 | Piše: STA, S. U.

Hospitalizirali so ga zaradi ponovitve pljučne okužbe.

Nekdanji predsednik JAR naj bi se pozitivno odzival na zdravljenje in bo ostal v bolnišnici na zdravljenju ter opazovanju.

JOHANESSBURG – Bivši južnoafriški predsednik Nelson Mandela je ponovno v bolnišnici. Tja so ga odpeljali tik pred polnočjo zaradi ponovitve pljučne okužbe. Mandelo so po dveh tednih zdravljenja zaradi pljučne okužbe in odstranitve žolčnih kamnov iz bolnišnice odpustili 26. decembra lani in od takrat je 94-letni Nobelov nagrajenec za mir okreval doma.

Molitve za dragega Madibo

»Južnoafričane pozivamo, naj molijo za našega dragega Madibo in njegovo družino. Popolnoma zaupamo zdravniški ekipi in vemo, da bodo storili vse za njegovo okrevanje,« je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa dejal predsednik države Jacob Zuma.

Iz urada predsednika Zume so nato sporočili, da se Mandela pozitivno odziva na zdravljenje in da bo ostal v bolnišnici na zdravljenju ter opazovanju.

Bivši južnoafriški predsednik je bil zaradi akutne okužbe dihal nekaj dni v bolnišnici tudi že januarja 2011.

V zaporu preživel 27 let

Mandela je zaradi boja proti apartheidu in za človekove pravice temnopolte večine v Republiki Južni Afriki v zaporu preživel 27 let. Po izpustitvi leta 1990 je postal južnoafriški predsednik. Predsedniški stolček je zasedal samo en petletni mandat, leta 1993 pa je prejel Nobelovo nagrado za mir. Iz politike in javnega življenja se je umaknil leta 2004.

Deli s prijatelji