ČRNI TRG

Nelegalna prodaja zdravil prek facebooka in twitterja

Objavljeno 28. februar 2012 23.44 | Posodobljeno 28. februar 2012 23.48 | Piše: A. F., STA

Nelegalna trgovina z zdravili na recept prek spleta je vedno večji problem, ugotavlja odbor za nadzor narkotikov.

Homeopatija ne samo pozdravi akutne bolezni, temveč tudi toliko utrdi imunski sistem, da odrasli ali otrok ne obolevata več ali pa vsaj ne tako pogosto in ne tako močno.

DUNAJ – Nezakonite spletne lekarne vedno pogosteje uporabljajo spletna družabna omrežja za prodajo drog in zdravil na recept, je ugotovil Mednarodni odbor za nadzor narkotikov (INCB). Ta je v svojem letnem poročilu danes tudi opozoril, da se tovrstne lekarne vedno bolj usmerjajo k mladim potrošnikom, poroča ameriška tiskovna agencija AP.

Na spletu malo nadzora

Številne vlade nimajo primerno urejene zakonodaje in virov za nadzor nezakonitih lekarn, ki prek spleta ponujajo različne psihoaktivne droge, je ugotovil INCB. Dodaja, da so ponudniki nezakonitih drog in zdravil začeli iskati nove načine prodaje, potem ko so spletni brskalniki blokirali dostop nezakonitim lekarnam.

»Nezakonite spletne lekarne so začele uporabljati spletne medije, da bi pritegnile pozornost kupcev in jim usmerile k svojim spletnim stranem, to pa lahko številne, predvsem mlade, izpostavi tveganju zaradi nevarnih proizvodov,« je dejal predsednik INCB Hamid Ghodse.

Središče črnega trga je Indija

Mednarodni odbor je obenem pozval vlade, naj prepovedo nezakonite spletne lekarne ter zasežejo substance, ki so bile nezakonito naročene in pretihotapljene prek pošte. Pristojne oblasti najpogosteje zasežejo kodein in metadon, medtem ko so kanabis, kat in amfetamin na vrhu prepovedanih substanc. Središče prepovedanega farmacevtskega posla je Indija, od koder izvira 58 odstotkov vseh zaseženih zdravil. Številni spletni trgovci delujejo tudi v ZDA, na Kitajskem in Poljskem. Poročilo INCB tudi navaja, da je glavna težava v zahodni in srednji Evropi kanabis, ki ga »vedno pogosteje gojijo na industrijski ravni, večinoma v pokritih prostorih in ob sodelovanju z organiziranimi kriminalnimi združbami«. Obenem poročilo dodaja, da heroin med drogami v Evropi predstavlja najpogostejši vzrok za umrljivost in različna obolenja.

Manj nadzora v Afganistanu bi pomenilo večjo proizvodnjo

INCB je v poročilu zabeležil tudi »občutno povečanje proizvodnje opija« na zahodu Azije v lanskem letu in opozoril, da bi lahko višje cene pridelka v Afganistanu in odhod mednarodnih sil iz države »vodili v nadaljnje naraščanje proizvodnje« po letu 2011.

Naraščajoč problem po navedbah poročila predstavljajo tudi afriške države, tako kot tranzitne države, zaradi potrošnje opiatov. »Kokain, ki ga tihotapijo iz Južne Amerike prek Afrike v Evropo, je postal glavna grožnja v zadnjih letih,« še opozarja INCB.

Deli s prijatelji