PIVSKO

Nekoč dimljeno povsod, zdaj le še v Bambergu

Objavljeno 18. oktober 2013 21.23 | Posodobljeno 18. oktober 2013 09.48 | Piše: Drago Bulc

Le poznavalci vedo, da je pivska prestolnica Nemčije pravzaprav Bamberg, ki leži na severu Bavarske, sicer pa je središče Zgornje Frankovske.

Tudi mesto ob reki Regnitz je nadvse zanimivo. Foto: Drago Bulc

V tej deželi je še vedno skoraj 300 delujočih pivovarn. Samo v Bambergu jih je še deset. Pred drugo svetovno vojno jih je bilo denimo samo v eni ulici kar 22. Pivski sladokusci v Bamberg prihajajo tudi zato, ker tam varijo najboljše dimljeno pivo na svetu. Tudi zaradi te bogate tradicije so zgodovinsko jedro danes izjemno zanimivega turističnega mesta uvrstili na seznam svetovne kulturne in zgodovinske dediščine pod zaščito Unesca.

Medina pivovarstva

»Če je Hofbrau v Münchnu nekakšna meka pivopivskih romarjev, je Schlenkerla kar medina resničnih pivoljubcev,« je zapisano na spletni strani Nemškega pivskega inštituta. Letos se je priložnost, da obiščem to najbolj kultno pivovarno in pivnico na svetu, kjer varijo in točijo najboljše dimljeno na planetu Zemlja, končno ponudila tudi meni.

Svetišče dimljenega piva je v srednjeveški stavbi, ki so jo zgradili davnega leta 1405, prav letos pa so jo popolnoma obnovili in ji s pomočjo strokovnjakov z bamberške univerze vrnili nekdanji sijaj, tako da se v njej počutite, kot bi živeli v srednjem veku. Še posebno če si naročite svinjsko kračo in vrček dimljenega piva, se gotovo počutite kot tedanja gospoda in meščani ter trgovci, ki so jo obiskovali, ko je še nosila ime Pri modrem levu.

Morda je med ljubitelji dimljenega piva še bolj znana pivovarna Spezial, kjer poleg točenega prodajajo tudi ustekleničeno pivo, ki si ga turisti vzamejo s seboj kot spominek, a gotovo ne zdrži prav dolgo v hladilniku, saj je okus res enkraten.

In v čem je skrivnost? »Nekoč so bila vsa piva dimljena, saj ni bilo hladilnikov in so jih le tako zaščitili, da se niso pokvarila,« razlagajo na inštitutu. Seveda niso dimili končnega izdelka, temveč slad, ki so ga sušili na odprtem ognju. Ta metoda se je ohranila samo v Bambergu in okolici, zdaj pa jo posnemajo tudi v drugih delih sveta. Še najbolj v Združenih državah, saj so bile po padcu nacističnega režima v Nemčiji vselej močne enote ameriške vojske.

Dimljeno za turiste

Čeprav ima mesto ob reki Regnitz v starem jedru, ki je pod zaščito Unesca, vrsto zgodovinskih in drugih zanimivosti, je Bamberg še vedno najbolj prepoznaven po dimljenem pivu in izdelkih iz njega. V pekarnah tako tudi pečejo kruh, namesto vode pa pri pripravi uporabljajo dimljeno pivo. Za turiste organizirajo izlete po tamkašnjih pivovarnah in pivnicah. Za tiste, ki se želijo na ogled odpraviti sami, imajo posebne tiskane vodnike, za tiste, ki želijo o tradiciji dimljenega piva v Bambergu in Zgornji Frankovski izvedeti kaj več, pa so leta 1984 odprli tudi Muzej piva.

Za kolesarske navdušence so označili tudi edinstveno pot za ljubitelje piva, ki je dolga kar 45 kilometrov. Na njej lahko obiščete številne male pivovarne in pivnice na deželi, in če ne zvrnete preveč vrčkov, ta traja pet ali šest ur.

Deli s prijatelji