GREŠNIK

Nekdanji papežev sodelavec pred sodnika

Objavljeno 29. september 2012 12.43 | Posodobljeno 29. september 2012 12.43 | Piše: D. P., STA

V aferi »Vatileaks« so se pojavili tudi dokumenti o domnevni zaroti za umor papeža.

Primer je v Vatikan privabil številne novinarske ekipe.

VATIKAN – Začenja se sojenje nekdanjemu majordomu papeža Benedikta XVI., Paolu Gabrieleju, ki je obtožen kraje papeževih dokumentov in njihovega posredovanja javnosti. Zaradi afere, ki je razgalila nečednosti in spletke v ozadju najvišjih predstavnikov Cerkve, mu grozijo do štiri leta zapora.

Ožji sodelavec

Gabriele je bil kot majordom eden od najožjih papeževih sodelavcev. Obtožen je namerne kraje dokumentov s papeževe pisalne mize, ki so nato odtekali v javnost. V aferi »Vatileaks« so se pojavili tudi dokumenti o domnevni zaroti za umor papeža ter tudi o spornih poslih vatikanske banke IOR.

Ček in zlato

Gabrieleja so aretirali sredi maja, potem ko so v njegovem stanovanju odkrili vrsto zaupnih dokumentov, poleg tega pa še ček v vrednosti 100.000 evrov, izdan za papeža, ter kepo zlata, ki jo je papež nekoč dobil v dar.

Imel je pomočnika

Po 53 dneh preiskovalnega pripora so Gabrieleju sredi julija odredili hišni pripor. Zdaj pa bo prvič sedel na zatožno klop vatikanskega sodišča. Proces bo s še dvema sodnikoma vodil predsednik vatikanskega sodišča Giuseppe Della Torre.

Poleg Gabrieleja je sicer obtožen tudi Claudio Sciarpelletti, ki je delal v tajništvu Svetega sedeža. Obtožen je pomoči pri kaznivem dejanju.

Prvi tak primer

Kot je v četrtek pojasnil tožilec vatikanskega prizivnega sodišča Giovanni Giacobbe, grozi Gabrieleju od šest mesecev do treh let zapora. Če bo sodišče ugotovilo dodatne oteževalne okoliščine, mu lahko kazen podaljšajo do štirih let zapora. Gabriele je sicer dejanje priznal, vendar to ne zadostuje za takojšnjo obsodbo, je še pojasnil Giacobbe.

Proces je sicer že pred samim začetkom pritegnil veliko zanimanje javnosti, saj se v zgodovini Vatikana še ni zgodilo, da bi tesnemu sodelavcu papeža sodili zaradi tako hudih obtožb.

Deli s prijatelji