KRALJEVSKO

Nekdanja novinarka je zdaj kraljica

Objavljeno 20. junij 2014 17.26 | Posodobljeno 19. junij 2014 22.13 | Piše: U. S.

Španci so dobili novega kralja. Kralj, kraljica in princeski so z balkona palače pozdravili ljudstvo.

Španija je dobila novega kralja, Felipe VI. – uradno je kralj postal opolnoči, prisegel je brez pretiranega pompa in razkošja – bo, upajo monarhisti, spet poskrbel za priljubljenost kraljeve družine, ki jo v zadnjih letih pretresajo težave in škandali. Na prestolu je nasledil očeta Juana Carlosa, ki je v začetku meseca abdiciral. Obred prisege in kronanja v parlamentu ni tako slovesen kot predaja prestola v drugih kraljevih družinah, gre bolj za pravni proces, ki se ga udeležujejo zakonodajalci, najvišji politiki in nekateri člani kraljeve družine: Juana Carlosa ni bilo, prav tako ne sestre Cristine; tujih voditeljev niso povabili, ne nazadnje je država v recesiji, eden od štirih španskih delavcev pa brez službe. Ob prisegi je kralj obljubil, da bo izpolnjeval svoje naloge, ki mu jih narekuje španska ustava. »Obljubljam, da bom svoje naloge opravljal vestno ter da bom spoštoval ustavo, zakone ter pravice državljanov in regij,« je dejal Felipe VI. »V meni boste našli vdanega poglavarja države, ki je pripravljen poslušati in razumeti, opozarjati in svetovati, prav tako pa vedno braniti javni interes.«

Naj živi Španija, naj živi kralj, so vzklikali Španci pred parlamentom

»Prepričan sem, da bo naš novi kralj Felipe VI. kralj upanja in harmonije, kralj svobode in enakosti med Španci,« je dejal premier Mariano Rajoy. Felipe, star je 46 let, je prisegel v vojaški uniformi, potem se je z ženo, kraljico Letizio, nekdanjo novinarko, vnukinjo taksista, prvo kraljico, ki ni modre krvi, popeljal po Madridu do palače, kjer sta skupaj ljudstvu pomahala z balkona. Na poti, okrašeni z rdečimi in rumenimi rožami ter španskimi zastavami, te so krasile tudi na stotine madridskih avtobusov, je za varnost skrbelo 7000 policistov in 120 ostrostrelcev. »Veliko ljudi upa, da bo Španiji prinesel spremembe, jaz predvsem upam, da bo poskrbel za boljšo povezanost,« je dejala 20-letna Alba, ki je z mamo in sestro v središču prestolnice upala, da bo lahko videla kralja. No, v palači je bil popoldne sprejem za kakšnih 2000 ljudi, kraljevih staršev Juana Carlosa in Sofie ni bilo, sta pa s kraljem in kraljico in njunima hčerama ljudstvo pozdravila z balkona. »Felipe bo dober kralj, za to so ga vzgajali, ne beži pred problemi,« je povedal 80-letni upokojenec, ki je stal v množici.

Felipe je najbolj priljubljen od članov kraljeve družine, in čeprav je odstop nekdanjega kralja dvignil priljubljenost družine, skoraj dve tretjini vprašanih podpirata idejo o referendumu, na katerem bi odločali o monarhiji. 

Deli s prijatelji