TEŽKE VREMENSKE RAZMERE

Ne samo v Sloveniji, sneg težave povzročal tudi sosedom

Objavljeno 13. januar 2017 21.13 | Posodobljeno 13. januar 2017 21.15 | Piše: T. Pa.

Na Sljemenu je več sto izletnikov, med katerimi so tudi trije avtobusi z otroki, ki se zaradi snega ne morejo spustiti proti Zagrebu.

Simbolična fotografija.

ZAGREB – Močno sneženje ovira promet v večjem delu celinske Hrvaške. Avtocesta med Zagrebom in madžarsko mejo pri Varaždinu je zaprta zaradi tovornih vozil, ki so ustavila promet v obeh smereh, poroča hrvaški avtoklub (Hak). Več sto izletnikov je obtičalo na zagrebškem Sljemenu.

Tovornjaki, ki so ustavili promet na avtocesti Zagreb–Goričan, so bili brez zimske opreme, poročajo hrvaški mediji. Zdrsnili so s ceste, zaradi česar je obstal promet.

Medtem ko v notranjosti Hrvaške močno sneži, je bila na nekaterih cestah na severnem Jadranu poledica, navaja Hak na svoji spletni strani. V Gorskem kotarju, ob morju in v Istri je ponekod tudi megla.

Kot so dodali, je na več odsekih avtocest v notranjosti države zaradi snega prepovedan promet za tovornjake in vlačilce. Zastoji so mogoči tudi zaradi tovornjakov zimskih služb, ki z majhno hitrostjo plužijo sneg s cest. Voznikom svetujejo, naj se ne odpravljajo na pot brez zimske opreme.

Na zagrebških cestah je približno 150 ekip zimske službe, ki plužijo mestne ulice. Promet v mestu je upočasnjen, težave so tudi v mestnem tramvajskem in avtobusnem prometu.

Hrvaški medijo poročajo, da je na Sljemenu več sto izletnikov, med katerimi so tudi trije avtobusi z otroki, ki se zaradi snega ne morejo spustiti proti Zagrebu. Ob sljemenski cesti je tudi nekaj vozil, ki so zdrsnila zaradi snega.

Težave zaradi snega imajo tudi na zagrebškem letališču. Več letov so odpovedali, letalo iz Bruslja so preusmerili na ljubljansko letališče, letalo iz Münchna pa v Gradec.

Na Hrvaškem napovedujejo, da bo do sobote zjutraj v posameznih krajih zapadlo približno 25 centimetrov novega snega. Na obali bo pihal južni veter in bo deževalo. Vreme naj bi se umirilo v soboto in nedeljo. Prihodnji teden pa bodo temperature znova nižje in obetajo se nove padavine.

Deli s prijatelji