SVET ŠTEVILK

Ne režite solate, glejte v oči

Objavljeno 15. november 2014 21.20 | Posodobljeno 15. november 2014 21.20 | Piše: T. P.

Ko se odpravimo od doma, marsikoga mika, da bi se čim bolje zlil z lokalno kulturo in navezal stik z domačini. Toda, pozor. Napake so skorajda neizbežne ...

Če se malce poglobimo v navade dežele, ki jo obiščemo, bo dojemanje lokalnih običajev precej lažje. Ali pa se bomo vsaj izognili velikanskim kulturnim spodrsljajem, s katerimi užalimo lokalce ali se celo spravimo v nevarnost.

1. Mehika: Če se vam nasmehne sreča in vas tamkajšnji domačini povabijo k sebi domov, jih nikar ne poskušajte razveseliti z dragim darilom. Nanj bi namreč lahko gledali kot na podkupnino, zato se raje odločite za majhno pozornost, kot je bombonjera, sladica ali cvetje. A pri slednjem se ogibajte šopka ognjiča ali rdečih cvetic, ki jih povezujejo s smrtjo in čarovništvom.

2. Italija: Sicer glasni Italijani niso tako odprte narave, kot bi marsikdo mislil. Zato se z neznanci na cesti raje ne zapletajte v klepet, saj se ob preveliki domačnosti lahko čutijo ogrožene. Omejite se na vljudnostne pozdrave.

3. Nemčija: Nagelj med nami morda velja za skoraj državno cvetico, v Nemčiji pa je nikar ne nosite v goste. Za njihov okus je to namreč pogrebna roža. Ostanite pri preverjenih čokoladah ali vinu, če pa si gostiteljici želite podariti šopek, poizvedite, katero cvetje ima rada. In se vselej odločite za nakup lihega števila cvetov, saj soda števila veljajo za nesrečna.

4. Dominikanska republika: Med pogovorom vselej ohranjajte očesni stik, saj bo vaš sogovornik v nasprotnem primeru dobil občutek, da ste izgubili zanimanje.

5. Francija: Solata je lahko skoraj samostojen obrok, a vzdržite se rezanja. Solatne liste, tudi če so preveliki za vaš okus, zvijte in nesite naravnost v usta. Z rezanjem boste kuharju namreč zadali močno klofuto, saj bo prepričan, da je ni pripravil okusno.

6. Jamajka: Javno izražanje naklonjenosti, tudi zgolj objem ob snidenju, ni dobrodošlo. Mnogi ga namreč povezujejo s homoseksualnostjo, ki pa je na Jamajki zakonsko prepovedana, zato lahko že objem, kaj šele poljub, vodi v nasilje.

7. Kitajska: Seveda boste na Kitajskem jedli s paličicami. Ali pa to vsaj poizkušali. Pri čemer imejte v mislih, da po koncu obeda ali med premorom med hranjenjem paličice vselej položite ob krožnik ali skodelico. Nikar jih ne zapičite v jed, saj to povezujejo s pogrebnim obredom.

8. Španija: Tudi če vam kruli v želodcu in imate velikanske oči, se odločite za manjšo porcijo. In nato, če želodec še ni poln, zaprosite za repete. Hedonistični Španci na ostanke hrane namreč gledajo kot na žalitev kuharju, saj to zanje pomeni edino to, da hrana ni okusna.

9. Velika Britanija: Na Otoku ne uporabljate znaka za mir. Če ga namreč pokažete narobe obrnjenega, bo Britanec mislil, da mu kažete vzdignjen sredinec. Podobno se pretiranega gestikuliranja vzdržite tudi v Kanadi.

Deli s prijatelji