NEPRIJAVLJENO OROŽJE

»Ne mečite bomb 
v smeti!«

Objavljeno 25. marec 2015 09.20 | Posodobljeno 25. marec 2015 09.20 | Piše: S. I.

V Srbiji do 4. junija zbirajo neprijavljeno orožje.

Policisti pregledujejo odvrženo neeksplodirano ročno bombo. Foto: Reuters

Srbska vlada je pozvala državljane, naj v smetnjake nikar ne mečejo starih ročnih bomb in drugega streliva ali eksploziva. V državi z nekaj več kot sedmimi milijoni prebivalcev je namreč še vedno na stotine tisočev neprijavljenih kosov orožja, ki so ostali po vojnah na ozemlju nekdanje Jugoslavije v devetdesetih letih prejšnjega stoletja. V Srbiji je poleg tega še več kot milijon prijavljenih kosov orožja.

Srbski parlament je prejšnji mesec zaradi naraščajočega nasilja, povezanega z uporabo strelnega orožja, sprejel zakon, ki zaostruje pogoje za pridobitev orožnega lista, pri čemer bodo prosilci oziroma imetniki morali opraviti tudi zdravstvene in psihiatrične preglede. Prebivalci lahko do 4. junija brez kazenskih posledic policiji izročijo neprijavljeno orožje ali razstrelivo, nakar jim bo za nezakonito posedovanje grozilo do pet let zapora.

Notranje ministrstvo je v strahu, da bodo ljudje orožje odmetavali kar v smetnjake, pozvalo prebivalce, naj tega nikar ne počno in naj raje pokličejo policiste, ki bodo pravilno in varno poskrbeli zanj. Kakor so novinarjem povedali možje v modrem, naj bi bilo v državi od 200.000 do 900.000 kosov neprijavljenega orožja. »Več ko ga bomo prejeli v času amnestije, bolje bo,« so sklenili.

Deli s prijatelji