REFERENDUM BO

Ne dajo se, raje so dali košarico Putinu

Objavljeno 08. maj 2014 15.02 | Posodobljeno 08. maj 2014 15.02 | Piše: STA, T. L.

Proruski separatisti na vzhodu Ukrajine kljub vsemu za referendum.

Proruski borci.

DONECK – V Donecku in Lugansku na vzhodu Ukrajine bodo kljub nasprotnim pozivom ruskega predsednika Vladimirja Putina izvedli referendum o odcepitvi od Ukrajine, so danes po poročanju ruskih tiskovnih agencij odločili voditelji proruskih separatistov. Referendum bodo izvedli po načrtih, torej še to nedeljo.

»Referendum bo potekal 11. maja,« je za rusko tiskovno agencijo Interfax napovedal eden voditeljev separatistov, Miroslav Rudenko. To odločitev je sprejel ljudski svet »ljudske republike Doneck«, je pojasnil. Republika Doneck je sicer samooklicana in nepriznana.

Košarica za Putina

Ruski predsednik Putin je sicer v sredo proruske separatiste na vzhodu Ukrajine pozval, naj preložijo za nedeljo napovedani referendum, da bi lahko izpolnili nujne pogoje za njegovo izvedbo. Pozval je tudi k začetku dialoga v Ukrajini, začasne oblasti v Kijevu pa, naj prekinejo operacijo proti separatistom na vzhodu države.

Pri vseh pozivih pa je bil očitno zavrnjen. Separatisti namreč nadaljujejo priprave na nedeljski referendum, Kijev pa tudi »protiteroristično operacijo« proti njim.

Na referendum trije milijoni prebivalcev

Na nedeljskem referendumu v pokrajinah Doneck in Lugansk naj bi sicer odločali, ali bi se odcepili od Ukrajine oziroma razglasili neodvisnost od prozahodnih oblasti v Kijevu. Na referendumu naj bi sodelovali več kot trije milijoni tamkajšnjih prebivalcev.

Kot je pojasnil še en izmed voditeljev proruskih separatistov, Andrej Purgin, odločitev o neodvisnosti Donecka ni v rokah vodstva separatistov, ampak tamkajšnjega ljudstva. »Ljudje imajo zdaj prvič priložnost za herojsko dejanje in nihče nima pravice, da jim to vzame,« je dodal.

Deli s prijatelji