PRITOŽBE

Ne bodo se vrnili na Hrvaško

Objavljeno 17. avgust 2016 16.44 | Posodobljeno 17. avgust 2016 16.45 | Piše: A. B.

Številni turisti, ki so letos obiskali Hrvaško, kritični do tamkajšnjih delavcev.

Premalo je tudi trajektov.

Neskončne plaže, lepo morje in starodavna obmorska mesteca. To je eden izmed idiličnih pogledov na hrvaško obalo, ki jo turistične organizacije prek različnih oglasnih sporočil rade slikajo tujim turistom. Med njimi je še vedno veliko Slovencev, ki pa znajo ob vrnitvi z dopusta zoper Hrvate izreči precej kritik. A kljub temu se naslednjo leto vrnejo v našo južno sosedo. Tega pa verjetno ne bodo storili Belgijca Karsten in Arganut, Francoza Laurent in Celine, Američanka Julie s svojima hčerama, Kanadčan Liam in Abdual Aziz iz Savdske Arabije.

Karsten in Arganut, ki sta dopustovala v Splitu, se nista mogla načuditi neredu, ki vlada na tamkajšnjih ulicah, in pravita, da je vse skupaj videti, kot da bi prišla na Divji zahod. »Nihče se ne drži prometnih predpisov, vsak vozi tako, kot mu tisti trenutek pade na pamet, pa še velika gneča je. Naši prijatelji so najeli skuterje in se z njimi sploh niso mogli voziti. Rekli so nama, da je to norišnica,« sta povedala Belgijca. Laurent in Celine pa se nista mogla načuditi slabi ponudbi v splitskih restavracijah. »Ne ponujate raznolike hrane, manjka vam zelenjave in mesa, na katero smo navajeni, pa potem vsak dan kuhava iste jedi,« sta razočarana Francoza. »Bili smo v restavraciji v Vignju na Korčuli in na jedilniku je bilo preveč jedi. Večine pa nismo mogli naročiti. Natakar je ves čas odhajal in se vračal z besedami, da tega ne moremo jesti. Smešno je bilo,« pa je izkušnjo novinarjem zaupal Liam.

»V Vignju in Splitu imate tudi premalo smetnjakov. Nikjer nisem videl, da se odpadke reciklira, in to mi ni všeč,« je bil kritičen Abdual Aziz. Da bi morali Hrvati bolje poskrbeti za prevoz na otoke, pa je opozorila Američanka Julie, ki je sicer poročena s Splitčanom. »V tem času je zares veliko gneče in vozovnice za prevoz na bližnje otoke so hitro razprodane. Mislim, da bi morali uvesti dodatne linije na trajektih in katamaranih,« še pravi Julie.

Še več kritik na račun hrvaškega turizma je mogoče prebrati na spletu. Nekatere motijo previsoke cene, druge prevarantski taksisti, tretje pa zaprti muzeji: »Neke nedelje je deževalo, muzeji so bili zaprti in mi nismo mogli nikamor. Nismo dali toliko denarja za dopust in prišli z drugega konca sveta, da bi v apartmaju gledali televizijo.« 

Deli s prijatelji