NAPETO

Nato: Razmere v Ukrajini so zelo resne

Objavljeno 12. marec 2014 19.30 | Posodobljeno 12. marec 2014 19.27 | Piše: STA, A. L.

Gre za zelo resne razmere, ugotavlja poveljnik sil zveze Nato v Evropi.

Rusi ali lokalni "krimovci"?

BRUSELJ, SIMFEROPOL – Poveljnik sil Nata v Evropi Philip Breedlove je danes na svojem uradnem blogu zapisal, da vojaki, ki brez oznak delujejo na Krimu, niso »lokalne samoobrambne sile«, pač pa ruska vojska. Podobno so zatrdili tudi v Organizaciji za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse). Krimski premier Sergej Aksionov pa trdi prav nasprotno.

Informacije iz več virov

»Gre za prebivalce Krima, ne dvomite o tem. V enotah za samoobrambo ni ruskih vojakov. Ruska vojska od danes ne sodeluje v operacijah blokade vojaških enot in zagotavljanja javnega reda,« je dejal Aksionov, kot poročajo tuje tiskovne agencije. Dodal je, da so krimske enote za samoobrambo sodelovale z rusko črnomorsko floto, nastanjeno v Ukrajini, v skladu z dogovorom o najemu pomorskega oporišča v Sevastopolu, poroča ruska tiskovna agencija Itar-Tass. Breedlove pa je na svojem uradnem blogu zanikal trditve Moskve, da so vojaki, ki so obkolili ukrajinska vojaška oporišča na Krimu in zavzeli 11 mejnih prehodov, pripadniki lokalnih samoobrambnih enot. »Po skrbnem pregledu informacij iz več virov, ki so nam na voljo, verjamemo, da gre za pripadnike ruske vojske (...) Gre za zelo resne razmere,« je še ugotovil poveljnik sil zveze Nato v Evropi.

Ruske uniforme in bojna oprema

Tudi v Ovseju so poudarili, da je ruska vojska vpletena v blokade cest na Krimu. To je danes na Dunaju sporočila opazovalna misija približno 40 neoboroženih vojaških opazovalcev, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Vojaški opazovalci 26 članic Ovseja sicer niso smeli na Krim in so jim to kar petkrat preprečili, a so kljub temu lahko zbrali številne dokaze o sodelovanju ruskih vojaških oseb. Kot so za dpa pojasnili na ameriški misiji pri Ovseju, so med temi dokazi ruske uniforme in bojna oprema »lokalnih samoobrambnih sil« ter tudi registrske tablice na tovornjakih, ki dokazujejo, da gre za vozila ruske črnomorske flote.

Mednarodna skupina opazovalcev Ovseja bo v Ukrajini do nedelje. Trenutno je v Donecku na vzhodu države, še poroča dpa.

Deli s prijatelji