NAJDBA

Našli najstarejši košček zemeljske skorje

Objavljeno 26. februar 2014 20.47 | Posodobljeno 26. februar 2014 20.46 | Piše: STA, Mo. S.

Mineral cirkon je star 4,4 milijarde let.

Starodavni kristal.

LONDON – Znanstveniki so v zahodni Avstraliji našli najstarejši košček zemeljske skorje na svetu, in sicer gre za kar 4,4 milijarde let star mineral cirkon. Najdba je odprla nov pogled na zgodovino planeta, saj dokazuje, da je bila zemeljska skorja trdna in primerna za življenje že kmalu po nastanku planeta, torej že okoli 100 milijonov let po nastanku planeta, ki je bil najprej le krogla staljene magme, piše britanski BBC.

Je takrat obstajalo tudi življenje?

Profesor John Valley z ameriške univerze Wisconsin-Madison pravi, da je najdba potrdila teorijo njegovih sodelavcev o ohlajanju Zemlje in nastanku primernih pogojev za bivanje. »Nimamo dokazov, da je življenje takrat obstajalo. Nimamo dokazov, da takrat ni obstajalo. Vendar ni razloga, da življenje ne bi moglo obstajati že pred 4,3 milijarde let,« je dejal.

Tektonika in vreme sta povzročila, da je le malo zgodnje zemeljske površine mogoče raziskovati. Precejšnji del zemeljskih kamnin je novejšega izvora, stare so manj kot nekaj sto milijonov let. Tudi cirkonovi kristali, najdeni v avstralski regiji Jack Hills, so bili združeni z novejšimi materiali, a so vseeno omogočili vpogled v okoliščine, v katerih so nastali.

Deli s prijatelji