PREDLOG

Našim nižajo, evropskim bi višali plače

Objavljeno 18. september 2012 23.40 | Posodobljeno 18. september 2012 23.40 | Piše: A. K.

Evropska komisija predlaga, naj se plače evropskih uradnikov zvišajo.

Evropski poslanci dnevnico pobašejo, zasedanje prešpricajo

BRUSELJ – Potem ko so plače evropskih uradnikov zaradi gospodarske krize leta 2009 zamrznili, letos Evropska komisija predlaga »odmrznitev«. Svet EU bo o dvigu plač odločal jeseni, če pa bo predlog komisije sprejet, se bodo plače uradnikom zvišale z začetkom prihodnjega leta.

Evropska komisija je nakazala, da bi se morale plače evropskih uradnikov januarja zvišati, predvsem zaradi dviga plač nemških javnih uslužbencev, ki se jim je letos plača zvišala za 5,74 odstotka. Najnižja evropska plača trenutno znaša 2654 evrov bruto, najvišja pa 18.371 evrov, vendar je obdavčitev teh plač veliko nižja kot v državah članicah.

Klevova je proti zviševanju

Tega predloga po poročanju Financ ne podpira evropska poslanka Mojca Kleva, še posebno v času, ko od držav članic zahtevamo, naj prek varčevanja odpuščajo javne uslužbence ali jim nižajo plače. Meni, da potrebujemo dobro evropsko administracijo, predvsem zaradi čedalje intenzivnejših usklajevanj na evropski ravni.

Klevova dodaja, da bi bilo krčenje zaposlovanja v Bruslju znamenje solidarnosti, saj morajo tudi države članice zmanjševati število javnih uslužbencev.

Deli s prijatelji