TALJENJE LEDENIKOV

Nasa razkrila, katera mesta na Jadranu bodo v prihodnosti potopljena

Objavljeno 17. november 2017 11.27 | Posodobljeno 17. november 2017 11.28 | Piše: A. K.

Posledice globalnega segrevanja bomo ob Jadranu kmalu čutili.

Po Nasinih podatkih se bo gladina morja v Dubrovniku čez 200 let dvignila za 200 milimetrov.

LOS ANGELES – Iz Nasinega raziskovalnega središča, laboratorija za reaktivni pogon Jet Propulsion, so sporočili, da so razvili revolucionarno metodo, s katero lahko napovedo, za koliko ter kje in kdaj se bo zvišala raven gladine morja, poleg tega pa lahko predvidijo številne druge procese na Zemlji.

Nevarnost taljenja ledenikov

»Glede na globalno segrevanje je povsem logično, da so mesta in države že začele razvijati strategije, s katerimi bi se lahko ubranile pred poplavami, ko pa smo že pri tem, bi morali razmišljati o prihodnosti in možnih nevarnostih, ki jih lahko povzroči taljenje ledenikov,« je povedal znanstvenik Erik Ivins. Nova Nasina aplikacija opozarja na to, da denimo London najbolj ogroža ledenik na severozahodu Grenlandije, na zvišanje ravni gladine morje v bližini Sydneyja pa bo vplivalo taljenje ledenika na skrajnem severu Grenlandije.

Podatki za Trst

Kaj pa se bo zgodilo z Jadranom in mesti v naši neposredni bližini? Po Nasinih podatkih se bo gladina morja v Dubrovniku čez 10 let dvignila za 11 milimetrov, čez 50 let za 55, čez 200 let za pa 200 milimetrov. Čez 1000 let naj bi bila gladina morja v Dubrovniku višja za meter. Na severnem Jadranu je Nasa objavila izračun za Trst. Tam lahko čez 10 let pričakujemo, da se bo gladina morja dvignila za 9 milimetrov, čez 50 let za 46, čez 100 let za 93, čez 1000 let pa za 927 milimetrov.

Deli s prijatelji