LEDENIKI SE TALIJO

Nasa: Gladina oceanov narašča

Objavljeno 27. avgust 2015 12.33 | Posodobljeno 27. avgust 2015 12.33 | Piše: STA, K. K.
Ključne besede: oceani

Zaradi segrevanja ozračja se talijo ledeniki na severnem in južnem Zemljinem tečaju in ta dodatna voda bo zalila velike površine planeta.

Nevihta pred obalo Splita septembra 2014.

MIAMI – Gladina oceanov po svetu se viša in zadnji satelitski posnetki ameriške vesoljske agencije Nasa kažejo, da bo morje v naslednjih 100 do 200 letih neizogibno naraslo najmanj za meter. Na podlagi zakonov fizike pa se znanstveniki bojijo, da se lahko obeta še bolj črn scenarij, ker se ozračje segreva. Zaradi segrevanja ozračja se talijo ledeniki na severnem in južnem Zemljinem tečaju in ta dodatna voda bo zalila velike površine planeta. Po projekcijah znanstvenikov Nasinega oddelka za znanost o planetu Zemlja živi v dosegu enega metra rasti morske gladine 150 milijonov ljudi.

Ameriški zvezni državi Floridi, kjer je republikanski guverner prepovedal uporabo izraza »globalno segrevanje«, grozi izumrtje, ogrožena pa so tudi mesta, kot sta Singapur in Tokio, majhnih tihomorskih otoških držav pa niti ni treba posebej omenjati.

Direktor Nasinega oddelka za znanost o Zemlji Michael Freilich je zagotovil, da ne pretiravajo, saj opravljajo meritve s sateliti v vesolju z zelo občutljivimi instrumenti. Takšnimi na primer, ki lahko zaznajo debelino kovanca za 10 centov na cesti z letala na višini 12 kilometrov.

Gladina svetovnih oceanov je od leta 1992 narasla povprečno za 7,6 centimetra. Ponekod za manj, ponekod pa za 23 centimetrov. Večina te odvečne vode prihaja iz ledenikov, ki se talijo. Grenlandija je v zadnjem desetletju na leto izgubila 303 gigatone ledu, Antarktika pa 118.

Vodja posebne Nasine ekipe za spremljanje gladine oceanov Setve Nerem je opozoril, da predvidevanja o dvigu gladine v naslednjih 100 do 200 letih za meter slonijo na podlagi dosedanjega tempa segrevanja ozračja, ki se bo zelo verjetno le še pospešil in posledice bodo najbrž hujše.

Največja neznanka so ledeniki oziroma to, kako hitro se bodo talili.

Deli s prijatelji