115 LET

Naravne katastrofe povzročile za 7000 milijard dolarjev škode

Objavljeno 20. april 2016 20.00 | Posodobljeno 20. april 2016 20.00 | Piše: STA, Ro. S.

Zahtevale več kot osem milijonov življenj.

Posnetek orkana z mednarodne vesoljske postaje ISS

DUNAJ – Naravne katastrofe so po svetu od leta 1900 povzročile za več kot 7000 milijard (7 bilijonov) dolarjev gospodarske škode, od tega skoraj 60 odstotkov poplave in neurja, je razkrila raziskava, ki so jo ta teden predstavili na srečanju Evropske geoznanstvene zveze na Dunaju.

Ob tem so naravne katastrofe, ki zajemajo potrese, vulkanske izbruhe, suše, vročinske valove in požare, med letoma 1900 in 2015 zahtevale več kot osem milijonov življenj. Več kot tretjino oz. 38,5 odstotka gospodarske škode in nekaj čez polovico smrtnih žrtev so povzročile poplave, je povedal James Daniell s Tehnološkega inštituta v nemškem mestu Karlsruhe.

Daniell je popisal okoli 35.000 naravnih katastrof, ki so se zgodile v 115 letih, kar je največja tovrstna podatkovna baza. Po njegovih besedah so bile poplave glavni vzrok gospodarske škode in smrtnih žrtev. A od okoli leta 1960 so neurja in visoki valovi, ki jih neurja povzročajo, zamenjali poplave kot najbolj uničujoče sile, ki povzročajo škodo na poslopjih in infrastrukturi. Ali je to posledica podnebnih sprememb, Daniell ne more trditi. Ob tem je poudaril, da seznam naravnih nesreč ni popoln, saj morebiti niso zajeli tistih, ki so se zgodile na začetku 20. stoletja.

Pogostost naravnih katastrof je bila skozi raziskovano obdobje razmeroma konstantna. Na splošno se je letna vrednost gospodarske škode zaradi naravnih nesreč ves čas postopno zviševala. A kot delež naraščajoče vrednosti vse infrastrukture po svetu, ki je trenutno ocenjena na 300.000 milijard dolarjev, se je gospodarska škoda dejansko znižala.

Deli s prijatelji