UJMA

Narava je dobila bitko, a mi bomo vojno

Objavljeno 21. maj 2014 09.54 | Posodobljeno 21. maj 2014 09.56 | Piše: R. Š.

Najhuje je v poplavah nastradal Obrenovac, kjer je umrlo najmanj 14 ljudi.

Čakajoč na rešitev v vasi Vojskova v Republiki srbski. Foto: Reuters

Ob takšnih prizorih so vse besede odveč. Glede na podatke, ki jih je včeraj predstavilo zunanje ministrstvo BiH, so poplave le v Bosni ogrozile najmanj milijon ljudi, uničenih ali hudo poškodovanih je približno 100.000 stanovanjskih objektov ter 230 šol in zdravstvenih ustanov. V Republiki srbski je po doslej potrjenih podatkih umrlo 17 ljudi, v Federaciji BiH naj bi bilo žrtev osem. Ocene o materialni škodi je pričakovati v dveh do treh tednih. Seveda ni nič bolje v Srbiji, tudi od tam že nekaj dni prihajajo prizori vodne apokalipse. Po zadnjih podatkih je v poplavah v Srbiji umrlo 21 ljudi (dve smrtni žrtvi sta potrjeni na Hrvaškem). V Obrenovcu, ki ga je povodenj najhuje prizadela, so našli kar 14 žrtev poplav. V Srbiji sicer krožijo govorice, da je vodna ujma zahtevala precej več življenj, kot kaže uradna statistika.

»Ne premaknem se od tu, dokler ne vidim Dunje!« je zbrana, a hkrati sesuta razlagala Olja. Ena od štirih sester, ki jih je vodna stihija na robu Obrenovca, mesta, ki je do minulega tedna imelo 23.000 prebivalcev, ločila. »Zakaj ne pokličejo? Kje so? Zakaj bi se skrivali?« je Gordana spraševala vse naokoli. Mame in mlajše sestre namreč ni videla že tri dni, vse odkar so jo rešili gasilci iz naselja Potića. Ob Gordani sta stali dvojčici Andrijana in Ivana. Čakali sta očeta. Dokler ga ne zagledata, ne bosta zapustili zbirnega mesta, kamor so najstnici pripeljali iz poplavljenega Obrenovca. »Samo še malo, pa bo stopil iz enega od avtobusov,« je dejala Andrijana Ivani. Ali pa obratno. Saj je vseeno. Mimoidoči dvojčic niso razločili. Bolj pomembno je, da ju bo njun očka. Ki jima je pred odhodom iz mesta, ki ga več ni, dejal, da je najbrž mati narava res dobila bitko, a tokratno vojno bodo zagotovo dobili ljudje. Vsi. Srbi. Bošnjaki. Hrvatje. Vsi.

Kar se tiče naraslih voda, je najhuje že mimo, čeprav za mnoge najhuje šele prihaja ... 


Sklad Ivana Krambergerja

Če ste v naši včerajšnji izdaji slučajno spregledali, naj vam osvežimo humanitaren poziv. Vasi Rečica v bližini Olova na severu Bosne tako rekoč ni več. Nekaj deset prebivalcev, natančneje 14 družin, je zaradi poplave, predvsem pa plazu, ki ji je sledil, ostalo brez vsega. Njihovi domovi so se podirali kot hišice iz kart. Po dogovoru z našimi novinarskimi kolegi iz Dnevnega Avaza in županom opustošenega kraja smo se v uredništvu Slovenskih novic odločili, da bomo z vami, dragimi bralci, poskušali pomagali vaščanom Rečice. Zatorej, drage bralke in bralci, vse, ki želite pomagati štirinajstim družinam iz Rečice, prosimo, da denarno pomoč nakažete na transakcijski račun Sklada Ivana Krambergerja št. SI56 02922-0019831742, s pripisom Za Rečico, sklicna številka 7138. 
 

 

Deli s prijatelji