SPOLNO NADLEGOVANJE

Napredovanje samo prek šefove postelje

Objavljeno 30. julij 2016 18.51 | Posodobljeno 30. julij 2016 18.51 | Piše: U. S.

Šef informativne TV-postaje Fox News je dal odpoved.

Roger Ailes je odstopil, obtožbe zanika. Foto: AP

NEW YORK – Dolgoletni šef in ustanovitelj najbolj gledane informativne televizijske hiše v ZDA Fox News, ki se odprto zavzema, če že ne za republikance, pa zagotovo na splošno za konservativce, je prejšnji teden dal odpoved, saj so v javnost pricurljale podrobnosti o spolnem nadlegovanju. Tega je Rogerja Ailesa doslej obtožilo več voditeljic te televizije, čeprav avstralski mogotec Rupert Murdoch, ustanovitelj in direktor medijskega imperija 21st Century Fox, teh obtožb v izjavi za javnost ne omenja, se pa je 76-letnemu Ailesu zahvalil za izjemen prispevek Fox Newsu. Ailes že leta velja za enega najvplivnejših republikancev, nekdanji medijski svetovalec Richarda Nixona je najbolj odgovoren za uspeh in gledanost Fox Newsa.

Začelo se je pred dobrimi tremi tedni, ko je zdaj že nekdanja voditeljica televizije, 50-letna Gretchen Carlson, Ailesa tožila za spolno zlorabo in neupravičeno izgubo službe. Ker ga je zavrnila, je bila odpuščena! Ailes trdi, da ni kriv ne za prvo ne za drugo. Nekdanja miss Amerike Carlsonova je enajst let delala na Fox Newsu, trdi, da se je Ailes hotel z njo spustiti v spolni odnos, bila sta v njegovi pisarni, ko ji je rekel, naj se obrne, da si bo lahko bolje ogledal njeno zadnjico. In čeprav so Ailesu mnogi kolegi stopili v bran, so tako kot v primeru slavnega filmskega igralca Billa Cosbyja na dan začele prihajati nove obtožbe. Več kot dvajset žensk ga obtožuje spolnega nadlegovanja – med njimi zvezda TV-postaje, voditeljica Megyn Kelly , v nekaterih primerih so obtožbe tako hude kot v primeru Carlsonove, ki trdi, da se je pri Foxu napredovalo prek Ailesove postelje.

No, Murdoch se je odločil hitro reagirati na obtožbe o nadlegovanju, odvetniki Foxa so dali Ailesu čas do prvega avgusta, da sam spiše odpoved, sicer bi ga odpustili. Položaj vršilca dolžnosti direktorja informativne televizije je do nadaljnjega prevzel kar Murdoch sam. 

Deli s prijatelji