ZDA

Napovedujejo brutalen mraz in smrtno nevarnost

Objavljeno 05. januar 2015 14.26 | Posodobljeno 05. januar 2015 14.26 | Piše: Mo. S.

Hud mraz bo zajel kar 70 odstotkov površine ZDA.

WASHINGTON – Večji del ZDA bo po napovedih vremenoslovcev zajel izredno hud mraz. »Veste lahko, da bo hudo, če bo nič stopinj po Fahrenheitu (–17,8 stopinje Celzija) najvišja temperatura,« začenjajo prispevek pri mreži CNN.

Najhujše se obeta Minnesoti, podobno pa bo tudi v 23 drugih državah, ki jih v naslednjih dneh najverjetneje čaka mraz, kot ga že dolgo ni bilo. »Kaj se bo zgodilo, prepustite domišljiji,« pravi vremenoslovec Tom Sater, Karen Maginnis pa dodaja, da je takšen polarni mraz zelo nevaren, celo smrtonosen. V Severni Dakoti pri CNN napovedujejo celo od –25 do –50 stopinj Fahrenheita, kar tudi po Celziju (–32 do –45) ni občutneje toplejše. Zelo mrzlo bo tudi v Chicagu, pravijo in dodajajo, da bo kar 70 odstotkov ZDA v naslednjih dneh občutilo zelo hud mraz. V New Yorku bo okoli –13 stopinj Celzija, obeta pa se tudi močan veter. 

Izredno hladna zračna masa je s severa že dosegla severni del ZDA in se bo pomikala proti vzhodu vse do obale, napovedujejo. Ob obali se obeta močno deževje, medtem ko bo v notranjosti snežilo. 

Deli s prijatelji