ŠE EN MANDAT

Napolitano spet predsednik, nasprotniki pozivajo k vstaji

Objavljeno 20. april 2013 20.41 | Posodobljeno 20. april 2013 20.43 | Piše: STA, A. K.

Napolitano: Ne morem zavrniti sprejetja odgovornosti do svoje države.

Italijanski predsednik Giorgio Napolitano.

RIM – Italijanski parlament je v šestem krogu glasovanja nov mandat na mestu predsednika države zaupal dozdajšnjemu predsedniku Giorgiu Napolitanu (87). Ta je v kandidaturo nepričakovano privolil danes, potem ko ga je več voditeljev italijanskih političnih sil pozvalo, naj državo reši pred poglabljajočo se politično krizo.

Ni mogel zavrniti odgovornosti

Za takšno potezo se je odločil, potem ko ga je več voditeljev italijanskih političnih sil pozvalo, naj Italijo reši pred poglabljajočo se politično krizo. »To, da ponudim svojo pripravljenost, štejem za nujno,« je Napolitano zapisal v izjavi, v kateri je napovedal kandidaturo. Kot je pojasnil, glede na politično situacijo ne more zavrniti sprejetja odgovornosti do svoje države. Izrazil pa je upanje, da bodo enako stopnjo zavedanja svoje odgovornosti izrazili poslanci.

Napolitano je prvi italijanski predsednik v zgodovini, ki je bil izvoljen dvakrat. Mandat traja sedem let.

Po petih krogih, ki niso dali zmagovalca, je postalo več kot jasno, da nobeden od trenutnih kandidatov ne bo mogel pridobiti zadostne podpore. Na Napolitana se je prvi odkrito obrnil vodja italijanske leve sredine Pier Luigi Bersani, ki je po petkovem neuspehu svojega kandidata za predsednika republike Romana Prodija napovedal odstop. Tudi odhajajoči premier Mario Monti je potrdil, da je Napolitana pozval, naj ponovno premisli o svoji kandidaturi v dobro države, da bodo podprli njegovo kandidaturo, pa so kasneje sporočili tudi iz Ljudstva svobode.

Poteka državni udar

Gibanje Pet zvezd nekdanjega komika Beppeja Grilla je medtem podprlo ustavnega pravnika Stefana Rodoto, Montijev sredinski blok pa notranjo ministrico Annamario Cancellieri. Grillo je po novici o Napolitanovi ponovni kandidaturi na svojem blogu sporočil, da gre za državni udar, in svoje privržence pozval k ljudski vstaji.

»Poteka državni udar. Da bi preprečili spremembe, so pripravljeni na vse. Obupani so; odločili so se obdržati Napolitana na Kvirinalu,« je zapisal Grillo. »Drevi bom pred palačo Montecitorio, ostal bom, vse dokler bo treba. Mora nas biti na milijone, ne pustite me samega. Ali bomo imeli demokracijo ali pa bomo kot država umrli,« je dodal.

Deli s prijatelji