V TUJIH KRAJIH

Napitnino pa kar opici, prosim

Objavljeno 03. julij 2014 23.45 | Posodobljeno 03. julij 2014 23.45 | Piše: T. P.

Eden največjih čarov potovanj je vsekakor okušanje lokalnih gurmanskih specialitet, ko se resnično potopimo v obiskano kulturo. Kaj se najpogosteje znajde na njihovih krožnikih, kako se ljudje vedejo in kaj jedo, s čim poplaknejo obed?

Fotografija je simbolična.

Na vsa ta in druga vprašanja nam lahko odgovori en sam obisk lokalne restavracije, ki pa ponekod spominja na prehranski obrat le na prvi pogled. Ko zakorakamo vanjo, se znajdemo skoraj v vzporednem svetu, kjer novosti ne okušajo le naše brbončice, saj je obedovanje izkušnja, kakršne ne bi pričakovali v niti najbolj divjih sanjah.

New Lucky restaurant: Da nekateri narodi častijo pokojne bolj kot drugi, ni skrivnost, toda v indijskem mestu Ahmedabad so verjetno šli korak dlje. Na tleh zapuščenega muslimanskega pokopališča je namreč zrasla restavracija, kjer živi in mrtvi skupaj uživajo v čaju in slaščicah. Mize s stoli in krste, nekatere stare tudi več stoletij, namreč mirno sobivajo, v poklon pokojnim, ki so v nenavadni, malce morbidni slaščičarni našli svoj dom, pa natakarji vsako jutro krste pregrnejo s prti in ozaljšajo s cvetjem.

Heart Attack Grill: Že ime najbolj kontroverzne restavracije v Las Vegasu je dovolj zgovorno. V njej namreč kraljujejo kalorične, za zdravje nevarne bombe, s hamburgerjem z 20 kosi slanine, s katerim zaužiješ 8000 kalorij na en mah, na čelu. Zaradi česar so natakarji, da goste opomnijo vsaj na nevarno povišanje holesterola, oblečeni v bolniške sestre in brate in jedce, ki jim obroka ne uspe dokončati, za kazen našeškajo. Pojedina pa je za tiste, katerim tehtnica pokaže vsaj 160 kilogramov, brezplačna.

Kayabukiya Tavern: Na Kitajskem so ohlajeni opičji možgani sicer gurmanska specialiteta, toda na sosednjem Japonskem se opica ne znajde sredi mize kot glavna jed, ampak ob mizi, oblečena v natakarja. V restavraciji v bližini prestolnice dežele vzhajajočega sonca se okoli mize ob natakarjih namreč vrtita tudi dve opici, Yat Chan in Fuku Chan, spočetka lastnikova ljubljenčka, zdaj pa njegova v natakarja odeta marljiva delovna sila. Gostom prinašata pijačo, jedi in brisače, izročita pa tudi račun in vrneta presežek denarja. Namesto napitnine pričakujeta le sojino zrno ali dve – če ste bili z njuno postrežbo seveda zadovoljni. A če se odločite za obisk te opičje restavracije, morate to skrbno načrtovati, saj lahko kosmata natakarja delata le dve uri na dan.

Disaster Cafe: Običajno nas ob pogledu na naravne katastrofe zmrazi. Če pa se znajdemo sredi dogodka, ko se narava odloči pokazati svoje zobe, imamo najprej v mislih preživetje. In nikakor ne, kaj bi našemu želodčku v tistem trenutku teknilo. Toda Špancev, znanih po ležernosti, uživaškem odnosu do življenja in očitno tudi hrane, ne bi premaknil niti rušilen potres. Nasprotno. Tedaj bi se še močneje oprijeli krožnika in obed v miru do konca zaužili. Vsaj če sodimo po restavraciji v katalonskem obalnem mestu Lloret de Mar, kjer tresenje tal s silovitostjo potresa 7,8 stopnje po Richterjevi lestvici užitke ob jedi celo popestri. Osebje namreč nosi zaščitne čelade, krožniki so težji od običajnih, ko se zgodi – luči se ugasnejo, zaslišijo se kriki. Restavracijo strese potres. Simuliran. A očitno je človeški apetit po hrani enako močan kot po katastrofi. Iz katere pa jo odnesemo kvečjemu s polito pijačo in morda razbitim krožnikom.

Hajime restaurant: Že filmi izpred vsaj dveh desetletij so nas opozarjali, da bodo naš svet v bližnji prihodnosti zavzeli roboti. O tem so skeptiki morda dvomili, a so jim v tajski prestolnici vsaj deloma dokazali nasprotno. V tamkajšnji restavraciji so namreč štirje roboti tisti, ki poskrbijo ne le za vašo hrano – izbirate lahko med več kot 100 jedmi –, ampak tudi zabavo. Dva mehanična velikana jedi pripravljata v kuhinji, dva jih postrežeta, ko pa se iz zvočnikov oglasi poskočna glasba, odložijo pladnje ter zaplešejo. Ob čemer tudi zaznajo, kdaj so krožniki pomazani do čistega, in jih nato nemudoma odpeljejo v pomivalnico.

Deli s prijatelji