ŽALOSTNA USODA

Namesto poroke Adamov pogreb

Objavljeno 22. maj 2016 14.00 | Posodobljeno 22. maj 2016 14.00 | Piše: A. L.

Slikanje glave je razkrilo tumor v glavi.

Emma Jolly in Adam Barclay sta načrtovala poroko, a njuno skupno življenje se je kmalu končalo. Tri mesece pred dnem, ko bi se morala poročiti, je huda bolezen iz rok ljubeče družine iztrgala mladega očka. Adam (27) je 1. januarja letos umrl po operaciji. Od družine se ni poslovil. Njegove poslednje besede so bile izrečene ženi. Rekel ji je, da jo ima rad. Potem so se njegove oči za vedno zaprle.

Na njegovi poslednji poti ga je pospremilo okoli 400 ljudi. Na pogrebu so igrali pesem Jamesa Vincenta McMorrowa Higher Love, ki bi jo morali predvajati na njuni poroki. Solze so tekle po licih mnogih, medtem ko so se poslavljali od Adama, ki je ležal v krsti, okrašeni s sličicami njegovega najljubšega vozila. Vdova Emma je povedala, da so želeli doseči, da krsta simbolizira to, kar je Adam bil – poln življenja.

»Že od zaroke sem trenirala podpisovanje z njegovim priimkom,« je povedala Emma.

Pokojni Adam ima z Emmo dva otroka. Hčerko Lolo in štiri leta mlajšega sina Parkerja. Manjkal jim je le še pes, da bi bila družina popolna, je po njeni pripovedi za Mirror dejal Adam. A usoda je ubrala drugo pot.

Dva zdravnika, eno mnenje

Na eni od večerij je Adam zamrznil za kakšnih 20 sekund. Težko je dihal, strmel je v eno točko. Ko se mu je to zgodilo v javnosti še enkrat, je priznal Emmi, da se mu to dogaja enkrat tedensko. Po pomoč je šel k zdravniku, ki je ugotovil, da ima napade panike. Ker se s tem niso strinjali, je šel po drugo mnenje, kjer so potrdili že postavljeno diagnozo in mu svetovali obisk pri psihologu. Emma je dejala, da jo je diagnoza presenetila, saj je imel vse, kar je želel v življenju, in ni bil pod stresom.

Zatišje pred nevihto

Kljub pomoči psihologa so se napadi, vrtoglavice in grozni glavoboli nadaljevali. Zdravniki so mu predpisovali vedno nova zdravila, a je bilo z njim vse slabše.  Na lanski božični večer je zaradi neznosnih bolečin moral ponovno k zdravniku. Predpisali so mu protibolečinske tablete. Stanje se mu je popravilo, toda to je bilo le zatišje pred nevihto.

Poslednje besede

27. decembra je spet moral k zdravniku, kjer pa so ga končno napotili na slikanje glave. Šele takrat so odkrili razlog za njegove napade, bolečine, slabosti, vrtoglavice – tumor. Hitro so ga prepeljali v bolnišnico, kjer pa je doživel napad, zaradi katerega je pristal na intenzivni negi. »Nisem verna, a sem molila, da ga rešijo. Tako močno sem ga potrebovala,« je dejala Emma in dodala, da mu je povedala, da ga ima rada, on pa ji je odgovoril z enakimi besedami. Te so bile tudi njegove zadnje. Po operaciji, ki naj bi omilila otekanje možganov, se ni več zbudil.

Vzela je njegov priimek

Emma, ki je pri 24 letih ovdovela, je neizmerno žalostna, saj mnoge stvari, ki jih je Adam želel storiti, ne bodo izpolnjene, predvsem pa ga bosta neskončno pogrešala otroka. 26. marca, ko bi morala biti poroka, si je Emma spremenila priimek v Barclay. Danes ozavešča ljudi o možganskih tumorjih in širi Adamovo vodilo: »Drznite si biti drugačni.« Predvsem pa si želi, da bi se iz njene zgodbe kaj naučili: »Adama ne more nihče oživiti. Upam pa, da lahko vsaj komu pomagam s svojo zgodbo in preprečim, da še kdo doživi takšen pekel, kot smo ga mi. Vem, da bi bil ponosen na to, saj je tudi sam živel, da je pomagal drugim.«

Deli s prijatelji