TRDOŽIV

Najstnik premagal trdo zimo

Objavljeno 08. marec 2013 18.30 | Posodobljeno 08. marec 2013 18.30 | Piše: A. O.

Smučar najstnik je tri dni preživel izgubljen na zasneženi gori.

Fotografija je simbolična.

Najstnika, ki je pred dnevi izginil iz smučarskega športnega središča Sugarloaf v Mainu, so našli živega. Kljub majhni verjetnosti, da bi lahko preživel neizprosne zimske razmere, ki so reševalcem resno oteževale iskanje, je Nicholas Joy dokazal, da je precej trdoživ 17-letnik. Preživel je zaradi nasvetov, ki jih je dobil med gledanjem oddaj o preživetju v naravi.

V nedeljo sta se Nicholas, doma iz Medforda v Massachusettsu, in njegov oče Robert Joy po dopoldnevu smučanja na zasneženih strminah gore Sugarloaf podala na zadnjo smučarsko turo dneva. Odločila sta se, da bosta v dolino odsmučala vsak po svoji poti in se dobila na parkirišču letovišča. Ko se sin čez čas še vedno ni pojavil na dogovorjenem kraju, je zaskrbljeni oče o pogrešanem obvestil oblasti. Vreme je bilo izjemno slabo, vidljivost skoraj nična, vendar so reševalci kljub temu nemudoma začeli iskanje. Najstnik se je izgubil prav zaradi teh nadvse slabih razmer, saj je zaradi megle po pomoti zavil z označene proge in se znašel sredi ničesar. Zaman je poskušal najti pravo pot nazaj, proti večeru pa mu je postalo jasno, da bo prisiljen prenočiti na gori. Zato je začel graditi bivak iz snega in smrekovih vej. V sneg si je skopal jamo, ki jo je obložil z vejevjem, da je ohranil vsaj malo toplote. Ta ideja, ki jo je dobil ob gledanju televizijskih oddaj o preživetju v naravi, je bila verjetno tista, ki mu je rešila življenje. V treh dneh, ki jih je prebil na gori, je večino časa preživel v zasilnih bivališčih, vmes pil vodo iz potoka in jedel sneg, podnevi pa iskal sledi civilizacije. Ko so ga naposled našli, se je Nicholas ravno odločil, da bo poskušal najti sledi snežnih sani, ki jih je slišal prejšnji dan. Čez čas mu je uspelo, začel jim je slediti in po nekaj kilometrih naletel na Josepha Paula, ki je s sanmi na lastno pest prečesaval okolico in iskal prav njega. Za 17-letnika je slišal po televiziji in se odločil pomagati. Dobro pozna okolico, kjer ima vikend (doma je iz Warwicka v Massachusettsu) in kjer letuje že vse od mladih nog, poleg tega pa je bil za to tudi izurjen, saj je po poklicu gasilec. Na mladeniča je naletel 6,5 kilometra od ceste in 3,2 kilometra od gore Sugarloaf. O odkritju je nemudoma obvestil oblasti, najstniku ponudil nekaj hrane in svoje rokavice (njegove so bile popolnoma zamrznjene) ter ga odpeljal do reševalcev.

V iskanju izgubljenega smučarja je sodelovalo okoli 1000 ljudi. Nicholas v tridnevni preizkušnji na srečo ni dobil resnejših poškodb, bil je le malo podhlajen, bled in zelo lačen. Po pregledu v bolnišnici so ga presrečni starši lahko odpeljali na zaslužen obrok, o katerem je sanjal vse dneve svojega bližnjega srečanja s smrtjo – na hamburger in krompirček.

Deli s prijatelji