POD VPLIVOM SKRAJNEŽEV

Najstnica pobegnila od doma, da bi se pridružila džihadistom

Objavljeno 01. oktober 2014 15.36 | Posodobljeno 01. oktober 2014 15.37 | Piše: B. P.

Vse več mladih žensk in deklet pada pod vpliv islamskih skrajnežev.

Džihadistom se pridružuje vse več žensk (fotografija je simbolična).

LONDON, RAKA – Britanka Yusra Hussien (15) je pred tednom dni pobegnila od doma, menda, da bi se z dve leti starejšo kolegico pridružila džihadistom. Dekleti sta se brez težav vkrcali na letalo za Turčijo, od koder nameravata pot nadaljevati v Sirijo. Njeni obupani starši, ki so njeno izginotje prijavili policiji po tem, ko se dekle minulo sredo ni vrnilo iz šole, jo zdaj prek medijev prosijo, naj se vrne domov, saj jih ne smrt strah, da bi se ji v Siriji kaj zgodilo.

Yusra je bila vseskozi odlična učenka in dijakinja, dokler ni na spletu naletela na propagando džihadistov, ki ji je, tako menijo njeni starši, oprala možgane. Žepnine Yusra menda ni dobivala, prav tako njeni starši ne vedo, da bi imela privarčevanega kaj denarja, zato sklepajo, da so jo v svoje vrste zvlekli džihadisti in ji tudi plačali letalsko karto.

Da je v dneh pred odhodom pogosto komunicirala s Turčijo, so pokazali tudi izpiski telefonskih pogovorov. »Člani Islamske države nimajo nič z muslimansko vero, njihovo početje nasprotuje vsemu, kar ta vera uči. To so nasilneži, skrajneži, vero uporabljajo samo kot izgovor, da upravičijo svoja grozodejstva,« je lokalnim medijem povedal Yusrin obupani oče.

A Yusra menda ni edina Britanka, ki se je odločila pridružiti skrajnežem v Siriji. Policija meni, da je tja že odšlo vsaj 50 deklet in mladih žensk. Kako se je lahko Yusra, ki šteje komaj 15 let, vkrcala na letalo, policija še preiskuje, saj za zdaj ni jasno niti, s katero letalsko družbo sta dekleti potovali.

V Siriji ranjena Hrvatica, državljanka BiH umrla

V Londonu se je z džihadisti menda spoznala tudi Dora Bilić, Hrvatica, ki je bila pred dnevi ranjena v Raki,image mestu, kjer ima IS sedež. Komaj 18-letna je leta 2005 odšla v Veliko Britanijo, kjer je spoznala pripadnike radikalnega islama in se z enim od njih tudi poročila. Po nekaj letih bivanja v Veliki Britaniji sta odšla v Sirijo.

Da je Bilićeva padla pod vpliv skrajnežev, menda niti ni tako nenavadno, saj so v Veliki Britaniji organizacije radikalnih islamistov zelo močne, po zadnjih neuradnih podatkih pa se za Islamsko državo (IS) v Siriji in Iraku menda bori kar nekaj sto britanskih državljanov.

Že pred leti je južne sosede šokirala izpoved Irene Hodak iz Bjelovarja, ki je sprejela islamsko vero, se preimenovala v Aminah in se poročila z enim vodilnih mož Al Kaide. »Stara sem 32 let in pripravljena sem na nevarnosti, ki bi me lahko doletele. Ne bojim se niti umreti, če to od mene zahteva Alah. Želim se boriti za vero,« mu je takrat pisala. Ko je njen mož pred tremi leti umrl v bombnem napadu, ki so ga izvedli Američani, je Hodakova njegovo poslanstvo nadaljevala in prek vseh možnih kanalov širila radikalne teze. 

V Siriji je pred dnevi sicer izgubila življenje tudi bosanska državljanka Fatima Mahmutović. Tja je odšla z mlajšim sinom lansko jesen, da bi se pridružila starejšemu, ki se je takrat že poldrugo leto boril na strani IS. Fatima je umrla v istem bombnem napadu na Rako, v katerem je bila ranjena Dora.

Deli s prijatelji