KRIZA

Najnovejša žrtev krize 
v Venezueli je – pivo

Objavljeno 26. april 2016 10.46 | Posodobljeno 26. april 2016 10.46 | Piše: S. I.

V južnoameriški državi že dlje primanjkuje osnovnih dobrin, zaradi pomanjkanja deviz pa največja pivovarna Polar ne more nabaviti več ječmenovega sladu.

Cerveceria Polar bo prisiljena ustaviti proizvodnjo piva. Foto: Reuters

Prebivalci Venezuele, ki se s težavo prebijajo skozi gospodarsko krizo, ki pesti njihovo državo, so doživeli še en udarec: kmalu ne bodo mogli iti niti na kozarec domačega piva, saj je največja venezuelska pivovarna Polar sporočila, da ji bo do 29. aprila zmanjkalo zalog ječmenovega sladu, ključne sestavine za varjenje piva. Cerveceria Polar je pojasnila, da bo prisiljena ustaviti proizvodnjo, saj zaradi poostrenega nadzora vlade socialističnega predsednika Nicolasa Madura nad tujimi valutami ne more priti do dolarjev, potrebnih za nakup ječmena od tujih dobaviteljev.

Spor s predsednikom

Pivovarna je del največje venezuelske korporacije Empresas Polar, katere vrhovni šef Lorenzo Mendoza se je že večkrat sprl s predsednikom Maduro zaradi čedalje globljega pogrezanja države v krizo. Maduro milijarderja obtožuje, da je sabotiral venezuelsko gospodarstvo z upočasnjevanjem proizvodnje, ki da je kriva za pomanjkanje osnovnih dobrin v trgovinah. Vodstvo Polarja pa vztraja, da je prav Madurova politika kriva, da mora ustaviti proizvodnjo.

»V sedanjih okoliščinah smo prisiljeni ustaviti proizvodnjo piva in drugih napitkov iz ječmenovega sladu, dokler ne bomo mogli priti do deviz, ki jih potrebujemo za nakup surovin,« je sporočilo vodstvo pivovarne. Ustavitev varjenja bo neposredno prizadela 10.000 delovnih mest, so še sporočili, niso pa povedali, ali bodo tudi odpuščali delavce. Posledice bo čutilo še okoli 300.000 Venezuelčanov, ki delajo v avtoprevozništvu, veletrgovini in prodaji ter drugih sektorjih gospodarstva, povezanih s pivovarstvom. »Vlado smo nenehno opozarjali, kaj se bo zgodilo, če ne bomo mogli plačevati dobaviteljev, medtem ko bomo čakali, da se bo odločila, kako reševati težavo zunanjega dolga,« so še sporočili iz Cerverie Polar.

Kriza se še poglablja

Korporacija Polar, največji proizvajalec prehrane v Venezueli, poleg piva izdeluje tudi brezalkoholne gazirane pijače, mlečne izdelke, sladkarije in izdelke iz žita, kot so kosmiči in moka. Venezuela ima sicer največje naftne rezerve na svetu, a padec cen črnega zlata je še poglobil težave socialističnega gospodarskega sistema, ki ga je začel uvajati pokojni predsednik Hugo Chavez. Zaradi pomanjkanja deviz, ki jih je doslej dobivala s prodajo nafte, vlada domačim podjetjem ne more več prodajati dolarjev, ki jih potrebujejo za nakup dobrin in surovin iz tujine. Venezuelsko gospodarstvo, odvisno od uvoza, se je lani skrčilo še za 5,7 odstotka, letna inflacija pa je že več kot 180-odsotna. 

Deli s prijatelji