PODTAKNJEN POŽAR

Najmanj pet poškodovanih v požigu mošeje na Švedskem

Objavljeno 25. december 2014 23.10 | Posodobljeno 25. december 2014 23.12 | Piše: STA, A. L.

»Sovraštvo do muslimanov povečuje.«

Fotografija je simbolična.

STOCKHOLM – Najmanj pet ljudi je bilo poškodovanih v današnjem požaru mošeje v osrednjem delu Švedske. Požar je bil očitno podtaknjen, je sporočila policija. Švedska se sicer sredi politične krize vse bolj sooča tudi s porastom nestrpnosti, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

»Nekdo je skozi zaprto okno vrgel predmet, nato pa je v notranjosti zagorelo,« je za AFP pojasnil tiskovni predstavnik policije Lars Franzell. V tistem trenutku je bilo v mošeji od 15 do 20 ljudi, je še povedal in dodal, da preiskujejo primer kot podtaknjen požar, vendar pa da za zdaj nimajo še nobenega osumljenca.

Do napada je prišlo v kraju Eskilstuna, približno 90 kilometrov zahodno od Stockholma. Mošeja je bila sicer v pritličnih prostorih večnadstropne stavbe.

Peterico poškodovanih so prepeljali v bolnišnico. Njihove poškodbe obsegajo od poškodb dihal zaradi vdihovanja dima do ureznin in zlomov, še navaja AFP.

Nestrpnost

Švedska, simbol prijaznosti do priseljencev in beguncev, se v zadnjem času ubada s porastom nestrpnosti proti priseljencem. Vse večjo moč pridobiva tudi politična stranka Švedskih demokratov, ki se bori za zaostrovanje priseljevanja in zaradi katere je sredi decembra po vsega treh mesecih od volitev padla vlada, Švedi pa bodo morali znova na volišča. Ankete pa Švedskim demokratom napovedujejo, da bodo svoj položaj še okrepili.

Nad porastom nestrpnosti se že pritožujejo tudi islamska združenja v državi. Kot je za radio SR dejal vodja Švedskega islamskega združenja Omar Mustafa, »se sovraštvo do muslimanov povečuje«.

Januarja lani so neznanci že pomazali vhodna vrata v stockholmsko mošejo z nacističnimi svastikami. Decembra lani pa so neonacisti napadli mirne proteste v Stockholmu, ki so bili uperjene proti rasizmu. Tedaj so bili trije ljudje poškodovani in so jih morali hospitalizirati, še poroča AFP.

Deli s prijatelji