BREZ NASILJA

Najlepši dan New Yorka

Objavljeno 01. december 2012 18.35 | Posodobljeno 01. december 2012 18.35 | Piše: E. B.

Zgodovinski dan: brez enega samega nasilnega dejanja.

Pogled na Mannhattan pred današnji slovesnostjo

NEW YORK – Za New Yorkom je nadvse srečen dan: brez nasilja. Tamkajšnji policisti so si v ponedeljek, ki se bo nedvomno zapisal v novejšo zgodovino mesta, pošteno oddahnili: ves dan je minil brez ene same prijave umora, streljanja, napada z nožem ali katerega drugega nasilnega dejanja.
Tudi sicer je za Newyorčani mnogo mirnejše leto, pravzaprav najmirnejše od leta 1960. Število umorov se je v primerjavi z lanskim letom zmanjšalo za kar 23 odstotkov, točneje: po zadnjih podatkih se jih je letos zgodilo 366, največ v t. i. krvavem poletju, v istem obdobju lani pa kar 472, kar je sorazmerno malo za tako gosto poseljeno metropolo. Za primerjavo, v New Yorku živi osem milijonov ljudi, v Chicagu pa 2,7 milijona, a se je v mestu tolp, kot se ga drži vzdevek, letos zgodilo že 462 umorov, v Philadelphii, ki ima poldrugi milijon prebivalcev, pa 301 umor! Ali se gre za nižjo stopnjo nasilja v velikem jabolku zahvaliti učinkoviti politiki Ustavi in preišči, po zaslugi katere so policisti naključno odkrili več deset kosov nezakonitega orožja, še ni znano, a prihodnost drzne taktike je negotova: številni mladi temnopolti Američani in priseljenci se namreč pritožujejo zaradi rasizma, saj naj bi bili največkrat žrtve neutemeljenih in krivičnih preiskav ter javnega izpostavljanja.

Toda čeprav je nasilnih dejanj občutno manj, je končna stopnja kriminala v New Yorku pravzaprav višja za tri odstotke: k temu so največ prispevale tatvine, na udaru naj bi bili predvsem – pametni telefoni.

Deli s prijatelji