SVET ŠTEVILK

Najlepše plaže na svetu

Objavljeno 09. marec 2017 14.47 | Posodobljeno 09. marec 2017 14.48 | Piše: T. P.

Iskanje naj plaže na svetu je kot vsak lepotni izbor zelo težka naloga. Vsak ima namreč svojo favoritko in okusi so zelo različni. Poskusili so tudi pri reviji National Geographic in jih izbrali osem.

Nekaterim diši samota majhnega zaliva, drugi obožujejo kilometre belkaste mivke, ki jo ližejo valovi, tretji pa najraje poležavajo na prodnatih ali kamnitih obalah. Kdor pa se ne more odločiti, na katero rajsko plažo bi jo najraje mahnil, lahko za pomoč pokuka na seznam najlepših po mnenju strokovnjakov revije National Geographic.

1. Mehika: skrito plažo na mehiškem otoku Marietas Island s pomenljivim imenom Playa del Amor (Plaža zaljubljencev) obkrožajo mogočne skalne formacije, da se je z morja skoraj ne vidi. A ko priplavate skozi kot šivankino uho ozko ožino, se razkrije čaroben zalivček, v katerega je dovoljeno zaiti le šestim ljudem hkrati.

2. Španija: na severozahodni obali Galicije se iz morja dvigujejo od valov oblikovane in zlizane več deset metrov visoke skalnate arkade, skozi katere se lahko sprehodimo ob oseki. Plaža se imenuje Cathedral Beach, saj imate na njej občutek, kot da ste v naravni katedrali.

3. Sejšeli: otočje že tako slovi po pravljičnih plažah, prav posebno mesto pa zavzema plaža Anse Source d'Argent, ena od največkrat fotografiranih na svetu. Kako tudi ne, ko se ponaša s snežno belo mivko, ki se spaja s turkiznim morjem, obdajajo pa jo vitke palme in gladke balvanske skale.

4. Cookovi otoki: na 15 koralnih otokih Cookovega otočja vsakdo najde košček zase. Nikakor pa ne boste usekali mimo, če se odločite za plažo Aitutaki na otočku Tapuaetai v obliki stopinje. Nebeško modro laguno, obdano s kokosovimi palmami, lahko prehodite v le 15 minutah – a boste hitro ugotovili, da se vam nikamor ne mudi.

5. Kambodža: med državami jugovzhodne Azije Kambodža ne slovi po rajskih plažah, a vendar si je prav plaža otoka Koh Rong Samloem priborila mesto med najlepšimi. Nosi zelo pomenljivo ime Lazy Beach (Lena plaža), saj boste na kilometrih mivke, kjer so razpršene s slamo krite kolibe, pred katerimi visijo viseče mreže, kaj hitro pozabili na čas in preostali svet.

6. Zahodna Avstralija: avstralski zaliv Shark Bay pod Unescovo zaščito s svojo lepoto že tako mami popotnike. Tamkajšnja plaža Shell Beach (Plaža školjk) je zgolj pika na i. Kilometre daleč, skoraj do kamor vam seže oko, se namreč razprostira preproga drobnih belih školjk, ki zamenjajo tradicionalno mivko. Skoraj obvezen je tudi postanek, vsaj fotografski, v tamkajšnji restavraciji Old Pearler, ki je zgrajena le iz školjk.

7. Filipini: da otoška država, ki jo sestavlja več kot 7000 otokov in otočkov, ne bi imela plaže vaših sanj, je že nemogoče. Če pa se ne morete odločiti med skoraj neskončno vrsto izjemnih možnosti, zavijte na rožnato plažo otoka Great Santa Cruz. Namesto bele ali peščene mivke vas bo namreč pozdravila rožnata, posledica milijarde drobcev rdečih koral. Ob tem da se ne boste gnetli v skoraj nepregledni množici, saj je število turistov, ki lahko tam poležavajo, omejeno.

8. Mavricij: med najboljše na svetu se umešča tudi peščena plaža Modrega zaliva na afriškem Mavriciju, v prvi vrsti zaradi živahnega in barvitega podvodnega sveta, v katerem kraljujejo mavrične papagajevke. Z njimi se srečate skoraj nemudoma, ko z mivke zabredete v turkizno morje.

Deli s prijatelji