MRZLO

Najhladnejši kraj na svetu

Objavljeno 27. januar 2013 22.00 | Posodobljeno 28. januar 2013 10.42 | Piše: A. P.

V sibirskem Ojmjakonu, kjer so leta 1926 izmerili neverjetnih –71,2 stopinje Celzija, avtomobilov sploh ne ugasnejo.

Če mislite, da so pri nas mrzle zime, potem obiščite rusko vasico Ojmjakon in spoznali boste, kaj so to ledene temperature. Tam se živo srebro januarja v povprečju zadržuje na –50 stopinjah Celzija, zato ne preseneča, da si je vasica priborila laskavi naslov najbolj mrzlega stalno naseljenega kraja na svetu. Rekordno nizka temperatura januarja 1926 je bila neverjetnih –71,2 stopinje Celzija.

Ko zamrzne črnilo

V Ojmjakonu v Sibiriji danes živi približno 500 ljudi. Sprva je bil kraj postajališče za rejce jelenov, ki so se tam ustavljali, da bi napojili svoje živali pri termalnih vrelcih. Večina domov se še vedno ogreva s premogom in lesom. Zaradi nizkih temperatur ne morejo pridelovati hrane, zato se na njihovem jedilniku v glavnem izmenjujeta jelenje in konjsko meso. V središču kraja je ena trgovina, ki zadostuje za njihove skromne potrebe. Večina vaščanov se še danes ukvarja z vzrejo jelenov, lovom in ribolovom. Zdravniki so pojasnili, da prebivalci tega odročnega kraja ne trpijo zaradi pomanjkanja, ker uživajo zelo hranljivo mleko svojih živali.

Vaščanom največ preglavic povzročajo zamrznjeno črnilo v pisalih, zamrznjena stekla očal, avtomobili pa ostajajo vžgani ves dan, ker jih drugače ne bi mogli znova pognati.

Navajeni na mraz

Šole zaprejo šele, če temperature padejo pod –52 stopinj Celzija. Dan je lahko decembra dolg le tri ure, poleti pa kar 21. Čeprav so zime skrajno mrzle, ni nobena posebnost, če se v poletnih mesecih temperature dvignejo nad 30 stopinj Celzija.

Deli s prijatelji