NEBOTIČNIK

Najgrša stavba 
v Britaniji

Objavljeno 19. september 2015 14.10 | Posodobljeno 19. september 2015 14.10 | Piše: S. I.

Londonski nebotičnik je prejel nehvaležno priznanje carbuncle cup.

Nebotičnik je kmalu dobil vzdevek voki-toki. Foto: Reuters

Zloglasni londonski nebotičnik, od katerega se svetloba odbija tako močno, da tali plastiko, je prejel priznanje carbuncle cup (turjavi pokal), ki ga arhitekturna revija Business Design vsako leto podeljuje najgršim zgradbam oziroma arhitekturnim grozotam v Veliki Britaniji. Sedemintridesetnadstropna stavba, ki uradno nosi ime Ulica Fenchurch 20, je zaradi oblike še pred tako imenovanim talilnim incidentom leta 2013 dobila vzdevek voki-toki.

Žirija, sestavljena iz arhitekturnih kritikov, ki so upoštevali tudi mnenje bralcev, je letošnjo nagrado soglasno podelila omenjenemu nebotičniku. Njen član Ike Ijeh je izjavil, da so londonski urbanisti, ki so odobrili neupravičeno gradnjo »steklenega gargojla, grafitiranega na londonsko nebo«, enako krivi kakor sloviti urugvajski arhitekt Rafael Vinoly, ki si je zamislil stavbo. »Če kar koli v celoti povzema bistvo carbuncla, je to ta stavba,« je še zapisal Ijeh.

Arhitektom se je zdela grozna že oblika nebotičnika, ki je pri vrhu širši kakor v nižjih nadstropjih, zaradi česar na ulici ob njegovem vznožju nenavadno močno piha, poleg tega pa je konkavna steklena južna fasada tako odbijala sončne žarke, da so ti leta 2013 zmehčali plastične dele nedaleč proč parkiranega jaguarja, televizijski snemalci pa so z veseljem snemali, kako se na soncu cvre jajce. Gradbeniki so na fasado naknadno namestili horizontalne plošče, ki lomijo svetlobo.

Priznanje carbuncle cup podeljujejo od 2006. kot šaljivo različico prestižne arhitekturne nagrade stirling. Turjavi pokal so prejeli različni projekti, od liverpoolskega trajektnega terminala prek medijskega kompleksa v Salfordu pri Manchestru do renovacije legendarne ladje Cutty Sark v Londonu.

Deli s prijatelji