REKORDERKA

Najdaljšo na svetu so zgradili za Rusa

Objavljeno 03. oktober 2015 23.45 | Posodobljeno 03. oktober 2015 23.55 | Piše: A. G.

Belo čudo morja je kar 25 metrov daljše od dozdajšnje rekorderke.

Po svetovnih morjih bo kmalu zaplula res veličastna super jadrnica velikanka. Kar 140-metrska bela lepotica, trijambornica z nič kaj poetičnim projektnim imenom Sayling Yacht A, ki je verjetno vredna nekaj sto milijonov evrov, je prejšnji teden po dolgih treh letih projektiranja in skoraj tajne gradnje iz nemškega Kiela krenila na zahtevne poskusne plovbe pred zahodno atlantsko obalo. Naročnik nove največje jadrnice sveta je ruski mogotec in milijarder Andrej Melničenko, ki je dal v isti ladjedelnici za skromnih 300 milijonov dolarjev zgraditi že svojo orjaško motorno jahto. Po velikosti je tako prehitela leta 1921 v Kielu zgrajeno in po ruskem polarnem raziskovalcu Sedovu poimenovano jadrnico, ki je do leta 1945 plula pod nemško zastavo, potem pa je kot vojna odškodnina postala ruska, ta meri v dolžino 117 metrov, tretja po velikosti, nemška kadetska jadrnica Gorch Fock, pa je dolga 90 metrov.

Skrivnosti pod krovom

Velikanka nenavadnih oblik se zdi na morju kot ogromna ledena gora, na testnih plovbah pa nosi preprosto uradno ime Sailing Yacht A in je največje kadar koli zgrajeno tovrstno plovilo. Jadralna jahta ni le izjemnih oblik, takšne naj bi bile tudi njene tehnične lastnosti in vsebina, ki jo rekorderka skriva pod krovom. Menda naj bi bili med opremo hitri čolni, helikopter in celo podmornica.

Ob upoštevanju posebnih želja ekscentričnega lastnika, ki je eden najbogatejših in najvplivnejših Rusov, jo je zasnoval francoski oblikovalec Philippe Starck. Ladjedelnica o njej molči, saj je diskretnost eno prvih pravil pri tovrstnih poslih, a nekaj podatkov je le pricurljalo, tudi to, da prepoved trgovanja z Rusijo zaradi ukrajinske vojne menda povzroča nekaj zapletov in bo beli biser uradno končan šele spomladi prihodnje leto. Kar 25 metrov široko večnadstropno ladjo z osmimi metri ugreza bo upravljala 66-članska posadka, trije jambori segajo kar 100 metrov v nebo.

Deli s prijatelji